Förflytta dig till innehållet

Bostadsbyggandet i Åbo går på högvarv – i Egentliga Finland var tillväxten hisnande 43 procent

Anja Kuusisto
byggarbetsplats där höghus byggs
Nya hem för Åbobor byggs som bäst bland annat i Lonttis, nära Barkplan.

Byggnadssektorn har ett positivt problem i Åbo med omnejd för tillfället. Sektorn är på gränsen till överhettad vad gäller bostadsbyggandet och i Åbo finns mer tomtmark för bostadsbyggande än på länge.

Men eftersom det offentliga byggandet och kontorslokalsbyggandet inte går framåt med likadana stormsteg som byggandet av bostäder, ligger sektorns konjunkturuppgång totalt sett omkring ett par procent. Under årets första kvartal var ökningen i påbörjade bostadsbyggen ändå 43 procent jämfört med motsvarande tid ifjol (se faktarutan).

Coronadyket för byggnadssektorn blev alltså kortvarigt. I år och nästa år förväntas en stark tillväxt, 2023 blir ett stabilare år.

– Vår sektor har lätt att dra i nödbromsen då det behövs, och sen rättar vi oss också snabbt i leden då bruttonationalprodukten är på tillväxt igen, säger Byggnadsindustrins chefsekonom Jouni Vihmo som besöker Åbo och Husbyggnadsindustrins lokalförenings seminarium.

Byggindustrin i Egentliga Finland

  • Står för cirka 9 procent av hela landets byggnadsmarknad.
  • Under årets första hälft sysselsatte den 17 600 personer.
  • Sysselsättningen ökade med 2 400 personer jämfört med fjolåret.
  • Under årets andra kvartal påbörjades byggandet av 4 356 bostäder, vilket är en ökning med 43 procent jämfört med ifjol.
  • Byggandet av affärs- och kontorsbyggnader steg med 20 procent jämfört med ifjol, men antalet offentliga servicebyggnader sjönk med 20 procent.

Arbetskraftsbrist och materialbrist hejdar framfarten

I Egentliga Finland märker byggnadsindustrin både av materialbrist och arbetskraftsbrist. Prisutvecklingen på trävaror skenade förra vintern och våren iväg, men har nu kommit neråt igen, enligt Vihmo.

Att det byggs mycket bostäder – höghus, radhus och egnahemshus – visar på en tillit för ekonomin. Men den kommande vårdreformen har sannolikt bidragit till att den offentliga sektorns servicebyggande har stampat på stället, och i fråga om renoveringsprojekt finns det ett uppdämt behov i hela landet.

– Vi har fortfarande ett stort behov av renoveringar om en del av byggnadsbeståndet inte ska förfalla.

– En ny trend som märks i byggandet är behovet av lager. Speciellt i huvudstadsregionen byggs många lagerbyggnader, och en förklaring är den ökande näthandeln.

Det går bra för Åbo – men Tammerfors har en egen stil

Procentuellt sett håller sig Åbotrakten bra framme när Finlands byggprojekt jämförs.

Antalet byggprojekt är självfallet störst i Helsingforstrakten, men det är i Tammerfors och Åbo som det i förhållande till folkmängden byggs mest för tillfället.

– Tammerfors har en egen motor, det är en stad som inte väntar på tillväxt utan skapar den. Åbo kännetecknas mer av förväntningar, här vill man ha spårväg och stora investeringar, säger Jouni Vihmo.

Ilari Havia fick utmärkelsen Årets byggmästare 2020

Föreningen Husbyggnadsindustrin i Sydvästra Finland premierade också årets byggmästare 2020 i Egentliga Finland. Det var Ilari Havia, YIT som fick priset.

Han har bland annat varit ansvarig byggnadsledare för Sokos Hotel Kuppis. Han är utbildad byggnadsingenjör från Åbo yrkeshögskola, och har jobbat för YIT sedan 2008.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter