Förflytta dig till innehållet

Bostäder säljs som aldrig förr i Hangö – ortsbor kan bli svedda på het marknad

Kristoffer Nöjd
Victor Stenström och Sari Berndtsson på Aktia i Hangö.

Telefonerna ringer tätt på Aktias fastighetsförmedling. Kontoret ligger cirka tio meter från Regattastranden och det glittrande havet. Solen skiner på fastighetsmarknaden i Hangö.

— Det är bara att njuta nu.

Victor Stenström och Sari Berndtsson på Aktia i Hangö.Kristoffer Nöjd
Victor Stenström och Sari Berndtsson på Havsgatan i Hangö där det nya Hangö med exklusiva bostäder på många sätt vuxit fram under 2000-talet.

Det säger Sari Berndtsson som har varit fastighetsmäklare i Hangö för olika arbetsgivare i cirka 20 år. Kollegan Victor Stenström började för ett knappt år sedan och hamnade in i hetluften direkt.

Coronanedstängningen i Finland i mars 2020 var lugnet före stormen. Lugnet varade i ett par veckor. Sedan dess har det varit full rulle.

Antalet objekt har mer än halverats

Fram till 2019 fanns det konstant plus-minus 120 objekt till salu i Hangö totalt. I januari 2020 sjönk mängden till cirka 100.

— Nu har vi ganska länge legat på plus-minus 40 objekt. Det är ganska lite när man fördelar dem på alla mäklare i staden. Ändå har alla sålt bra hela tiden, säger Berndtsson och Stenström.

Men detta var egentligen en utveckling som har börjat redan tidigare, om än inte lika intensivt.

År 2009 på sommaren kom försäljningen i gång igen efter finanskrisen 2008 för att igen lugna ner sig åren 2011-2012.

År 2015-2016 tog försäljningen fart igen och året därpå började priserna stiga.

Under det första coronaåret var priserna ganska konstanta.

— År 2021 på våren märkte man en prisökning bland bostadsaktier och i slutet av sommaren även bland småhusen.

Nybyggnation i Hangö.Kristoffer Nöjd
Mannerheimvägen hör till de traditionella villaområdena i södra Hangö. Men även här byggs nytt.

Lägenheter på rätt ställe har haft bra åtgång länge. Berndtsson exemplifierar med en bostad i ett 50-talshus i centrum som såldes för 130 000 euro för fem år sedan. Förra sommaren såldes den vidare för 190 000 i originalskick. En motsvarande renoverad lägenhet med havsutsikt såldes för 280 000 euro.

Stora prisskillnader

Jämfört med den norra sidan av järnvägen kan kvadratmeterpriset för en bostad på södra sidan med det öppna havet, badortsvillor, hotell och restauranger vara det dubbla. På södra sidan kan priset ligga på mellan 3000 och 6 000 euro eller till och mellan 8 000 och 10 000 euro per kvadratmeter för nyproduktion.

— Jag hoppas att det skulle byggas höghus med lite mer normala priser också på södra sidan, säger Berndtsson.

Det nya är att det finns efterfrågan på hus överlag och att det inte enbart är den södra sidan av järnvägen, centrum och Hangöby som intresserar husköpare längre. Nu säljs objekt också i de stora bostadskvarteren i Hangö Norra och i ”Mitten-Hangö” (Keski-Hanko) som mäklarna kallar det, som även är sådana områden där Hangöborna själva traditionellt har letat hus.

Sedan coronakrisen 2020 har det också funnit efterfrågan på frontmannahus, vilket inte varit fallet tidigare.

— Nu finns det ett sug efter småhus och tomter överlag, säger Stenström.

Nybyggnation i Furuvik, Hangö.Kristoffer Nöjd
Furuvik har redan länge varit ett av de områden på södra sidan järnvägen som vuxit.

Om man säljer sitt hus, vad i stället?

Men suget till Hangö och prisutvecklingen har också en baksida. Hangöbor har länge lyst med sin frånvaro på visningarna.

— Jag jobbade ett halvår innan jag hade en Hangöbo på visning. Men de har varit fler på sistone.

Förut letade Hangöborna och kunde också få ett hus i okej skick för under 200 000 euro. I dag kostar ett hus i bra skick vanligtvis långt över 200 000 euro.

Det finns många äldre par som vill sälja sina hus men inte vågar eftersom de är rädda att inte ha någonstans att ta vägen. Det finns inte två- eller trerummare att köpa till lämpligt pris. Tidigare kunde man sälja sitt hus och köpa ett radhus eller en trerummare för 150 000 euro.

— Man får bra betalt för sin bostad men det är inte så lätt att hitta någonting i stället, säger Stenström.

Det råder också brist på hyreslägenheter. Staden har sålt flera av sina hyreshushelheter de senaste åren.

Nybyggnation i Hangö.Kristoffer Nöjd
Nu byggs det också på norra sidan järnvägen. Detta nybygge ligger strax intill Esplanden som löper genom staden.

Det är snarare regel än undantag att objekt säljs för det begärda priset eller mer.

— Det lönar sig att ha ett lånelöfte från banken när man går på visning. Annars är risken stor att man inte hinner med i budgivningen och blir besviken, säger Stenström.

Den typiska kunden är en person från huvudstadsregionen som köper en andra bostad i Hangö, mäklarna talar dock hellre om ett Hangöhem än en andra bostad.

Det händer att man köper en fastighet för flera hundra tusen euro, river det befintliga huset och bygger nytt. Men vanligtvis köper man lite mindre bostäder som man ofta hyr ut via nätverk som Loma-Hanko eller Airbnb när man inte är där själv. Det finns också investerare som köper ettor och tvåor för att hyra ut dem eftersom det finns en efterfrågan på hyreslägenheter.

Stenström säger att det är glädjande att man också har sålt en handfull objekt till familjer som flyttar till Hangö och det verkar som det aviserade tennisgymnasiet också skapat ett nytt intresse för Hangö.

Och bostadsaffärerna genererar en hel del jobb till byggfirmor, fastighetsskötare och andra serviceproducenter.

— Många frågar om det lönar sig att vänta med att göra bostadsaffärer. Men det kan hända att vi är på den rätta prisnivån nu, säger Sari Berndtsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter