Förflytta dig till innehållet

Börja på svenska

Åbo Underrättelsers logo

Våra tvåspråkiga myndigheter har en lagstadgad skyldighet att se till att vi får svensk service där vi vill och behöver få den.

Tvåspråkiga städer och kommuner har också ett ansvar för den svenskspråkiga kulturen och bildningen. De ska på eget initiativ visa att de vill betjäna alla invånare jämlikt på båda nationalspråken.

Du ska inte behöva be om att få svensk service, det är myndigheterna själva som ska erbjuda dig den.

Men det är inte enbart myndigheternas och gemene mans uppgift. Även våra företag och institutioner har ett ansvar för betjäningen på kundernas språk. Vi kan till exempel ta Hansakortteli som nu lyser bara på finska.

Kvarteret som delvis ägs av så kallade finlandssvenska institutioner hyr ut lokaler åt företag som verkar där, inklusive företag som kan kallas finlandssvenska företag. Det är därför i kvarterets eget intresse att vända sig på samma sätt till alla kundgrupper och visa det i sin skyltning!

Vi Svenska Seniorer önskar att alla, varje enskild person liksom företag, institutioner och myndigheter, tar sitt ansvar för det svenska i vårt samhälle. Från skyltning till svenskspråkig service.

Och lättast går det om vi alla konsekvent börjar på vårt modersmål.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter