Förflytta dig till innehållet

Borgmästaren måste kunna svara på varför det byggs i Åbo?

“Värdaste Landsmän! Medborgerligheten kallar Eder at nyttja detta tilfälle. Låtom oss med förenade krafter söka gagna det allmänna. Det gifves ingen olyckligare Medlem i Samhället, än den som aldrig gjort något för den allmänna goda saken.” – skrev Jacob Gadolin, Til Finska Allmänheten, 1 November 1797.

Det var 223 år sedan och vi kan konstatera att en stad är i ständig utveckling och blir således aldrig färdigbyggd.

En oroväckande trend är att utbildningen och boendeomständigheterna inte tycks duga för barnen som vuxit upp i Åbo födda på 80-talet eller senare.

Denna insändare efterlyser en tydlig utvecklingsstrategi som förenar och engagerar Åboregionen.

Centrumvisionen, som presenterades av Åbo stad 2017, stiger långsamt upp ur horisontens rand och ser mycket tilltalande ut, på skärmen.

Vackra byggnadsfasader, trafiken är omredigerad och ger utrymme för spontana promenader och stadsbilden är fylld av aktiva människor vars klädesplagg reflekterar en imponerande modemedvetenhet. Vi ser alla fram emot år 2050.

Enligt centrumvisionen ges svaret på frågan ‘varför byggs det i Åbo?’ i form av fyra abstraktioner; dragningskraft/attraktion, konkurrenskraft, hållbarhet och välmående.

Vidare omtalas ord som ‘globala megatrender’, ‘digitalisering’ och de viktigaste elementen i ett ‘levande centrum’ lär vara; möjliggörande av mångsidiga livsstilar, nya platser för serviceutbud och samlingar samt kulturens, upplevelsens och underhållningens centrum.

Det finns emellertid pågående byggprojekt som ännu saknar ett klart slutdatum, för att inte tala om byggprojekt som saknar ett startdatum. Rom byggdes heller inte på en dag, men brann upp ganska snabbt.

Det kunde vara bra att börja med att reda ut möjliga missförstånd. För den oinitierade, som ändå exponeras för den offentliga debatten, kan bilden bli vrång och måla upp skenet av en postmodernistisk tradition hos stadens ledning där svarta ekonomiska hål gynnar invånarna.

Ser vi på tidigare stadsdirektörer verkar det som att orsaken till att det byggs i Åbo är och har varit att säkra direktörens framtida karriär efter avslutat eller avbrutet uppdrag.

Det kan orimligt vis vara fallet och med en borgmästarmodell på kommande är det högtid att bana väg för ansvarsfrihet.

Personligen tror jag att det behövs en annorlunda heuristik där tidigare stadsdirektörer framställs som passionerade visionärer som motvilligt ger avkall på byggprojektet Åbo.

Trots detta saknas en sammanförande vision för Åbo stad.

Kunde vi få en borgmästare som kan bana väg för att Åbo är värd för världsutställningen expo 2035?

Om några år 2025 hålls den i Dubai och under de sex månaderna som utställningen pågår uppskattas den få omkring 25 miljoner besökare. Skulle inte det gynna bl.a. hotellbranschen här i stan?

Men kunde vi först se till så att daghemmen och skolorna har andningsbar luft?

Joachim Hesthammer
Förlänad Åbobo på behaglig tid

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter