Förflytta dig till innehållet

Bondförnuft efterlyses i Pargas!

Nagu närservicenämnd ordnade 5.3 en informationsträff om aktuella frågor dit flera tjänstemän från staden inbjudits. I sista stund måste man byta plats för att så många ville komma. Man höll på i flera timmar och ändå hann alla som ville inte ställa frågor. Detta visar tydligt hur Naguborna vill värna om sin egen närmiljö och är aktiva.
Vad blev kontentan av kvällen? På de flesta frågor om vem som bär ansvaret för olika saker fick man inget svar. Inte heller av stadsdirektören. Bara John Forsman försökte ens få fram ett svar, det ska han ha en eloge för!
Det mest flagranta exemplet är vem som ska klippa gräset vid Skärgårdsvägen i Nagu centrum i sommar då NMT-centralen bara tänker göra det två gånger.
Tiotusentals turister besöker skärgården, många av dem Nagu och många kör igenom Kyrkbacken på väg längre ut eller längs ringvägen (med stora skatteinkomster för staden som följd). Nagu centrum och båda hamnarna är under sommarsäsongen stadens fönster utåt. Det struntar NMT-centralen i, men Nagu kan och får inte göra det och inte heller Pargas stad!
Det handlar inte om gräset, utan om hur denna stad fungerar, eller inte fungerar, och hur man prioriterar. Nu är allt uppdelat i en massa olika ansvarsområden så att det t.ex. i en fastighet kan finnas många ”chefer” och då är de svårt för alla att veta vem som har ansvaret. Kafka vänder sig i sin grav ….
Om staden fungerar så att nästan ingen som har lokalkännedom har huvudansvar från Lillmälö utåt, då måste man ändra på någonting. I EU kallas det närhetsprincipen.
Den första och enklaste åtgärden är att i varje skärgårdskommundel anställa en sk. gårdskarl (som också Johan Broos på mötet förde fram), helst året runt. Som ser till att byggnaderna är i skick, gör enkla men livsviktiga reparationer, målar, fixar, krattar, klipper gräs, städar, rätar upp omkullfallna skyltar osv. Åtminstone inför sommarsäsongen! Ungdomar, arbetslösa och 3. sektorn kan gärna införlivas på lämpligt sätt i denna lösning.
En liten del av statens skärgårdstillägg kan användas till detta, Pargas får ju faktiskt mest av alla! I Pargas Pargas sköter Parfix en del av dessa uppgifter.
Många mögelproblem hade undvikits i stadens fastigheter om det alltid hade funnits någon som dagligen hade ansvar för dem och genast kunnat åtgärda till exempel vattenskador.
Man vågar inte tänka på hur mycket pengar det hade sparat. NÄR ska det bli en ändring ?
Nina Söderlund
Fullmäktige- och styrelsemedlem, Vf,
Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter