Förflytta dig till innehållet

Bolag intresserat av litium närmade sig Västanfjärdsbor – markägare: ”En första kartläggning betyder ingenting”

Emilia Örnmark
Vägskylt med texten "Västanfjärd"

Intresse för litium i berggrunden på Kimitoön har väckts hos ett nygrundat bolag, ”Battery 3 Finland Ab”.

Grundat på tidigare geologiska kartläggningar om berggrunden i Finland har bolaget riktat in sig på tre områden i Finland. Ett av dem finns i Västanfjärd.

Det är 3,2 kvadratkilometer stort och finns i närheten av Svinberget mellan Brännboda och Sundvik.

På kartan är området utmärkt på ett ungefär. (För en mer exakt avgränsning, se Tukes).

Litium är ett strategiskt mineral, som används bland annat i batterier för till exempel datorer och elfordon.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes godkände i augusti bolagets förbehållsanmälan. Det handlar alltså inte om ett beviljat lov, det poängterar Tapani Hyysalo från Battery 3 Finland. Förbehållet ger inga andra rättigheter än förtur till att ansöka om malmletningstillstånd från myndigheterna.

– Med förbehållsanmälan får man inte göra annat är sådan malmletning som är tillåten för vem som helst utan något lov, klargör Hyysalo.

Vill man göra mer än allemansrätten tillåter krävs lov. Nu har bolaget två år på sig att göra sin ytliga kartläggning och komma underfund med om det lönar sig att gå vidare just här.

Bolaget mötte markägare

Förra veckan var representanter från bolaget på plats på Kimitoön för att informera markägarna om vad som är i görningen. Ungefär 10 markägare deltog i mötet fastän 46 fastigheter berörs av planerna. Informationen delgavs också Kimitoöns kommun.

På kommunen är man tacksam över att bolaget i ett så här tidigt skede informerar kommun och markägare.

Kasper Lindroos i Vestlax är en av dem som äger mark på det aktuella området. Han har i det här skedet ingen stark åsikt om bolagets intresse för eventuella litiumfynd, eftersom det än så länge känns så avlägset. Dessutom vet Lindroos att det sedan 70-talet gjorts många provborrningar här i trakterna i jakt på diverse mineral och metaller. Det är inget nytt.

– En första kartläggning betyder ingenting – det är långt ifrån en gruva, säger Lindroos.

Han känner inte något hot på grund av planerna just nu och säger att någonstans måste ju mineralen grävas.

Kunde du tänka dig en gruva på din mark?

– Det beror helt på omfattningen. Men små gruvor är okej.

”En promilles chans att det här blir av”

Också Peik Cygnel och Petra Barre-Cygnel äger mark här. Då de först nåddes av beskedet om den godkända förbehållsanmälan var de chockade, men infomötet med aktören visade att det är seriöst folk bakom planerna. I Västanfjärd skulle det hur som helst enbart handla om mekaniska processer, inte kemiska.

– Dessutom är det ju bara en promilles chans att det här faktiskt blir av, poängterar också Cygnel.

Han är tacksam över att mötet och det sätt infon presenterades. Han berättar att aktörens geologer från Australien (världens största litiumproducent) och England närvarade och att det här i grunden är ett australiensiskt företag.

– Visst är jag skärrad, men jag använder ju själv batterier. Det här är ett gemensamt problem att lösa. Det här ligger i tiden, säger Cygnel och nämner också EU:s strävan efter mer litiumproduktion i Europa.

Två tredjedelar av Cygnels ägor finns inom det utpekade området.

– Vi måste bara godkänna det här. Men inte vill man ju ändå ha det på egen backe.

Kimitoöns kommun har ingen roll

Kimitoöns näringslivschef Erik Lund säger att kommunen egentligen inte har någon roll alls i det här. Dock kan det komma att förändras, om regeringens nya förslag till gruvlag träder i kraft. Den skulle ge kommunen och markägare mer bestämmanderätt i sammanhanget.

Lund poängterar att Kimitoöns markägare är små i det här globala upplägget, även om de nu påverkas konkret.

– Det handlar om stora satsningar, säger Lund och tillägger att det här förstås också handlar om balansen mellan fördelar och nackdelar.

Två fältperioder

Enligt förbehållsbeslutet från Tukes planerar aktören en ansökan om malmletningstillstånd. Förutom att utnyttja tidigare undersökningsmaterial planerar man att under två fältperioder utföra geologisk kartläggning, provtagning i liten skala och mätningar (eventuellt också från luften).

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter