Förflytta dig till innehållet

"Bokmässans publik är vetgirig"

Nöjda utställare. Fr v Katri Rosenberg från Egentliga Finlands förbund, Ulla Koivula och Tiina Leino representerar Satakunta förbund. Det är fritt fram att tala svenska med dem alla, och kanske skriva ned ett dialektord på svenska i förbundens upprop.


För första gången någonsin har Egentliga Finlands förbund och Satakunta förbund en gemensam monter på bokmässan i Åbo.
Utställarna är mer än nöjda när den andra mässdagen kör i gång på lördag.
– Besökarna här är så nyfikna och så intresserade. Många stannar faktiskt för väldigt långa samtal om identitet, kultur, hemorter och dialekter, säger Ulla Koivula från Satakunta förbund och Katri Rosenberg från Egentliga Finlands förbund. De talar båda svenska.
Finlands jubileumsår till ära är temat för förbundens utställning Tillsammans.
Förbunden har tagit fasta på att den sydvästra och västra delen av Finland har mycket gemensamt så de byggde upp sin mässrepresentation kring två underteman till ”Tillsammans”, nämligen hav och dialekter.

Vackra ord på dialekt. Det är vad Egentliga Finlands förbund efterlyser – du kan bidra så att de svenskspråkiga orden blir fler!


-Vi ber folk skriva ner det vackraste ordet folk vet på dialekt och det har väckt mycket intresse. Folk tar verkligen uppdraget på allvar, en tog sin vimpel (lappen för ordet) i går, och skulle komma tillbaka i dag då valet av ord är gjort, ler Katri Rosenberg, assistent vid Egentliga Finlands förbund i Åbo.
Havstemat blir synligt i förbundens monter då de har en segeljolle med i sin utställning.
Utställarna blev mer än häpna då de på fredagen av en händelse fick besök av den man som har byggt jollen 1986 på Räfsö, den är byggd enligt 1700-talsritningar och är en liten läckerbit som endast har varit i sjön ett par gånger.

Jolle byggd enligt 1700-talsmodell från Raumotrakten. Den finns på Egentliga Finland och Satakunta förbunds gemensamma monter i B-hallen på bokmässan i Åbo.


Läs också: Åbohistoria på svenska presenteras på bokmässan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter