Förflytta dig till innehållet

Bo Holmberg: Vicktor Kock försummar fakta

Ordföranden för Finlands svenska socialdemokrater, Victor Kock är så affekterad i sin polemik mot mig (ÅU 24.3) att han inte förmått uppfatta vad jag skrivit i min kritik av hans flera faktafel som han skrivit om vårdreformen. Han beskyller mig bland annat för att ha skrivit ( ÅU 20.3) att hälsocentralerna skulle sköta magnetkameraundersökningar och angiografier och för att jag inte känner till hälsocentralernas verksamhet. Något sådant har jag aldrig skrivit i ÅU om Kock hade besinnat sig att läsa vad som stod i mitt inlägg.
Då det gäller vårdreformen finns uttömmande fakta som Kock tydligt missat på flera punkter. Den som vill få detaljer kan vända sig till behöriga tjänstemän för fakta. Till dem som jag uppskattat högt hör bland annat nuvarande justitiekanslern Tuomas Pöysti som i flera år var ledare för vårdreformen och regeringsrådet Pekka Järvinen som mycket länge varit specialist på patientärenden, patientsäkerhet och vårdförvaltning. Deras kunnande har varit till största möjliga nytta för utvecklandet av sjukvården i vårt land genom ”sote” (social- och hälsovårdsreformen) och många andra specialister därtill.
Kocks propaganda mot vårdreformen är bedrövlig då det speciellt drabbar de fattiga och utslagna i vårt samhälle om den fälls av oppositionen och några hökar i samlingspartiets riksdagsgrupp.
Kock uppvisar agg mot privata vårdbolag. Naturligtvis vill läkare och andra vårdanställda alltid arbeta för patienternas bästa och de enkäter som gjorts visar tydligt att patienterna är nöjdare med privata läkarcentraler än med hälsocentralerna. SDP och fackförbunden var först ut på plan att kräva att regeringen inte får integrera personalhälsovården med hälsocentralerna genom ”sote”. Regeringen gav efter och denna vårdsektor fortsätter som hittills. Vi vet att den till största delen sköts av privata läkarcentraler.
Som exempel på de privata bolagens fina ansvarskänsla för patienternas bästa tog jag att de satsat stora mångmiljon investeringar på högteknologi och inköpt mycket dyr och fint utvecklad röntgenutrustning bland annat magnetkameraröntgen och röntgen för angiografier. Kock visar att han inte alls känner till detta och att dessa bolag, tex finskägda Terveystalo och Pihlajalinna, har denna utrustning i samband med sina centraler eller på skilda röntgenenheter. En apparat kan kosta mycket över tio miljoner. Kock förringar utrustningens betydelse jämfört med gedigen läkarkunskap. Det viktigaste för rätt diagnos är att spåra sjukdomsorsaken och den avgör i hög grad den teknologiska utrustningen. Efter det kan läkaren förverkliga vården på bästa möjliga sätt. Många infarkter kan undvikas om rätt diagnos fås i tid över blodkärlens tillstånd och till det behövs apparatur och köerna är omåttligt långa.Med pengar, dyra försäkringar och personalhälsovård kan vård erbjudas snabbt. Men de fattigare pensionärerna och arbetslösa hör till dem som mest slås ut från adekvat vård, men det ändras via ”sote”.
Vårdreformens viktigaste målsättning är att erbjuda även fattiga rätt vård i tid.
Kock har fel i att vi har läkarbrist för Finland hör till de EU länder som har god läkartillgång och större läkarandel än till exempel en del nordiska länder. Problemet är att vi inte utnyttjar tillgänglig läkarkapacitet och det råder ”sote” bot på och köerna minskar snabbt. Så gjorde det i Sverige och Norge då motsvarande reform genomfördes där. Kock har fel i att sakkunniga inte stöder ”sote”. Största delen av sjukvårdsdistrikten och THL, landets hälsoinstitut, samt sakkunniga från EU stöder ”sote”.
Kock hycklar över min kunskap om de fattigaste och om de arbetslösa, till det kan jag tillägga att SDP och FSD har tydligt visat att de inte gjort ens det minsta för dessa gruppers ekonomiska tillvaro. SDP har i tiotals år stött en beskattning på 20 procent av de arbetslösas grundnivå på drygt 700 i månaden medan löntagare med den inkomsten betalar 1, just en, procent i skatt.
SDP med övriga partier har stött det lägsta grundutkomststödet på 491 inom EU-länderna om man jämför med respektive lands ekonomiska muskler. Kock står med SDP och FSD för en socialreaktionär socialpolitik utan like till de nödställda medborgarnas skada och trångmål.
Bo Holmberg
Karis

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter