Förflytta dig till innehållet

Blodgivning: Karenstiden för män som har sex med män förkortas

Catariina Salo/SPT
Blodpåsar.
Fram tills nu har sex mellan män lett till en 12 månader lång karenstid för blodgivning. Nu förkortas karensen till 4 månader.

Röda Korsets Blodtjänst förkortar den karenstid som gäller för män som har sex med män. Enligt Blodtjänst förkortas karenstiden från nuvarande 12 månader till 4 månader. Detsamma gäller personer som köpt eller sålt sex.

— Enligt vår riskbedömning påverkar ändringen inte blodprodukternas säkerhet. Därför kan karenstiden tryggt förkortas. På Blodtjänst betraktar vi ändringen som ett steg mot en situation där de karenstider som sexuellt riskbeteende medför placeras på en så korrekt nivå som möjligt utifrån evidensbaserade motiveringar, säger Johanna Castrén, ansvarig läkare på Blodtjänst, i ett pressmeddelande.

Samtidigt ändras reglerna även för cancerpatienter. I fortsättningen kan personer som haft cancer ge blod om de uppfyller vissa kriterier, varav de främsta är att de har tillfrisknat och att det var fråga om en lokal cancer som inte spridit sig, till exempel prostatacancer eller livmoderhalscancer.

Däremot införs ett nytt karenskriterium som gäller anafylaxi, det vill säga en allvarlig allergisk reaktion. Härefter medför det en 2 veckor lång karenstid som börjar från att behandlingen avslutats. Hittills har blodgivning varit permanent förbjuden för personer som drabbats av anafylaxi.

— När det gäller beslutet att förkorta karenstiderna i anknytning till vissa cancersjukdomar har vi haft ett omfattande samarbete med internationella expertnätverk. Det är fint att kunna konstatera att det nu är möjligt att baserat på forskningsdata införa lättnader i fråga om urvalskriterierna för blodgivare som haft elakartade tumörer, Johanna Castrén.

Ändringarna följer av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas förnyade föreskrifter om blodtjänstverksamhet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter