Förflytta dig till innehållet

Äldre bilförares okontrollerade syn oroar, säger ögonläkare

Vi har svårt att själva bedöma om vår syn blir sämre. Foto: Dan Lolax


Beroende på ålder och på om ögonsjukdomar funnits i släkten borde man gå till ögonläkare till och med så ofta som vartannat år, säger Elina Vainio-Jylhä, ögonläkare vid Åbolands sjukhus.
När folk dessutom tenderar att ha svårt att själva bedöma hur bra eller dåligt de ser är det motiverat att få en läkares utlåtande.
– Om din syn är dålig så kan det hända att du vänjer du dig med det. Du kanske upplever att du klarar dig med att läsa enbart rubrikerna, eller förlita dig på ljudet när du tittar på teve.
Det är med anledning av det här som den nya körkortslagen oroar Vainio-Jylhä. Enligt den måste en körkortsinnehavare inte, om inga andra skäl finns, få sin syn granskad innan hen fyllt 70.

Kort väg bortförklaring

Vainio-Jylhä säger att en person med rätt att köra bil måste ha en åtminstone femtioprocentig synförmåga.
– Jag har haft patienter som ser tio procent av vad som är normalt och som själva tycker att de ser bra.
I sådana fall är det ögonläkarens ansvar att informera patienten om att hen inte kan köra bil och, om patienten inte följer detta, att informera polisen.
Vainio-Jylhä säger att de flesta med nedsatt syn – till exempel innan eller efter en gråstarroperation – förstår att inte sätta sig bakom ratten.
– Men det finns en del som förklarar att de kör bara en kort väg.
LÄS OCKSÅ: Reklam om synkontroller kan vara vilseledande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *