Förflytta dig till innehållet

Ögonläkare: Reklam om synkontroller kan vara vilseledande

Reklam om fullständiga synkontroller hos optiker är vilseledande, säger ögon Elina Vainio-Jylhä. Endast en läkare kan ta ställning till ögonhälsan. Foto: Dan Lolax


Det må vara enklare att gå till privata optiker – som syns i gatubilden med erbjudanden om synkontroll – än till en ögonläkare, men en optiker kan inte ställa en diagnos som en ögonläkare.
Det säger Elina Vainio-Jylhä, ögonläkare vid Åbolands sjukhus.
I grunden har ögonpolikliniken ett bra samarbete med optikerna, säger Vainio-Jylhä.
En person som till exempel konstaterats ha glaukom kan få sitt ögontryck mätt regelbundet hos en optiker och behöver inte besöka en ögonläkare så ofta. Optikern förmedlar sedan resultaten till läkaren.
Samtidigt är det viktigt att personer som behöver hjälp med sin syn känner till att optikernas kunskap varierar, beroende på hurdan utbildning de har, säger Vainio-Jylhä.
– Alla känner inte till det här. Både läkare och optiker bär vita rockar.

Olika mätinstrument

Vainio-Jylhä säger att hon sett optiker göra reklam för en hundraprocentig ögonundersökning.
– Det finns ingen fullständig undersökning hos en optiker. En del optikers reklam är vilseledande för de kan inte ta omfattande ställning till ögonens hälsa, för att inte tala om patientens allmänna hälsa. En optiker kan inte förklara ett öga friskt eller ställa en diagnos.
Ta frågan om ögontryck, som är förknippat med glaukom, som exempel. Glaukom gör att synfältet smalnar, och det kan heller inte återställas. I värsta fall kan det göra en person blind.
Om det vill sig illa, och en persons ögonstruktur är trång, kan trycket öka väldigt snabbt och blindheten inträffa inom några timmar. En sådan form av glaukom är smärtsam, och rätt sällsynt, säger Vainio-Jylhä.
Ofta har optiker annorlunda mätinstrument än ögonläkarna, vilket leder till att mätningsresultaten hos optiker är i underkant.
Men en person som har glaukom kan ha ett helt normalt tryck i sina ögon. I sådana fall kan försvagningen av synnerven att ha att göra med blodtrycket eller blodcirkulation.

Viktigt att få fotografier

Eftersom ögats struktur kan vara avgörande kan optiker göra en stor insats när det handlar om screening, det vill säga undersökningar av en del av populationen.
Ett foto av en ögonbotten som uppvisar variationer behöver inte betyda att patienten har problem, men det är viktigt att en ögonläkare kan göra en uppföljande undersökning med mikroskop.
En ögonbottenbild visar bara en del av bottnen.
– Det händer att optiker tagit foton utan att sedan ge dem till patienten, som trots allt betalar för dem. Då handlar det mera om business än hälsa. Det är viktigt att ha fotografierna för framtida jämförelser.
En ögonläkare är oftast utbildad allmänläkare med ytterligare fyra år av specialiseringsutbildning för ögonsjukdomar. Optiker har i huvudsak yrkeshögskoleutbildning.
LÄS OCKSÅ: Äldre bilförares okontrollerade syn oroar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *