Förflytta dig till innehållet

Blir Salutorget i Åbo pop eller en flopp?

Den 18 september firas Åbodagen. Dagen innan ska Åbos nya Salutorg officiellt invigas, om allt går som planerat. När man de senaste åren talat om Åbo stad, har man varit…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

5 kommentarer: “Blir Salutorget i Åbo pop eller en flopp?

 1. Jonas Heikkilä skrev

  Nu kom då siffrorna för perioden januari-augusti och de visar på en befolkningsökning på 1298 personer för Åbos del, ännu har jag inte sett andra stora städers motsvarande men säkert har de ännu större tillväxt. Procentuellt hade Åbo en tillväxt på ca 0,7, St Karins, Lundo och Rusko växte med ca 0,8 så skillnaden är inte så stor. Huvudsaken är att det nog inte är så katastrofalt som siffrorna i juni kunde få en att tro.

 2. Jonas Heikkilä skrev

  Studerande är tillfälliga inflyttare på individnivå men de blir i staden några år och byts ut vartefter. På gruppnivå är de en betydande del av invånaravtalet. De senaste åren har studerande som utexaminerats och flyttat bort inte ersatts i vanlig takt nya studerande. Detta minus har knappt täckts av annan befolkningstillväxt. Dessutom har Åbo en mycket svårare sits än t ex Tammerfors eller Uleåborg, som vuxit till arealen genom kommunsammanslagningar och har bättre tillgång till bra tomtmark. Och så har Åbo av någon anledning dessutom mycket ineffektiv byggnadstillsyn…

 3. Jarno Salonen skrev

  Bra skrivet av Tom Simola! Vet inte hur många beslutsfattare i Åbo läser ÅU, men denna typ av analys skulle definitivt väcka en eller annan i stadsfullmäktige för att inse att stora investeringar krävs nu för att komma ikapp med våra konkurrenter. Man kan inte bortförklara sig i all evighet, i nåt skede måste man erkänna att med facit i hand har Åbo misslyckat rejält i jämförelse med andra stora städer och att t.ex. bromsandet av spårvagnen har varit det största misstaget av alla.

 4. Tom Simola skrev

  Om Åbos tillväxt är beroende av enbart studerande är det illa ställt. Tittar man på övriga stora städer i Finland, alla också stora studierstäder, är de inte beroende av tillfällig inflyttning. Studerande är en viktig grupp, men kan inte utgöra grunden för tillväxt.

 5. Jonas Heikkilä skrev

  Utan närstudier på universiteten så växer inte Åbo, så enkelt är det. I oktober kommer Åbo garanterat ha vuxit igen, därför är det svårt att göra några analyser på basen av årets första sex månader. Så var det också före pandemin men nu har vi dessutom två år av distansstudier som hämmat inflyttningen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter