Förflytta dig till innehållet

Blir kommunalvalet ett spåraval?

Åbo Underrättelsers logo

Av nån orsak driver man nu spårvagnsprojektet med väldig iver. Det är dock för mig svårt att se hur projektet skulle gynna Åbo.

Förstås har äldre människor en hel del positiva, nostalgiska minnesbilder om spårvagnen och en del yngre ser den som en statusgrej. Men man borde dock se på planerna analytiskt och ickepassionerat. 

För det första skulle en spårväg i det föreslagna formatet vara en mycket, mycket dyr lösning. Jag kan inte tro på konsulternas rosenröda prisuppskattningar efter att ha sett kostnadsberäkningar för byggprojekt överstigas gång på gång på gång. Särskilt i den nuvarande ekonomiska situationen är jag mycket skeptisk.

För det andra skulle spårvägen passa mycket dåligt i Åbos trafik, våra broar, smala gator och lerjord. Dessutom skulle byggandet störa trafiken i flera år. En linje från Kråkkärret till hamnen löser inte heller kollektivtrafikens problem i Åbo. Den skulle betjäna endast en bråkdel av invånarna.  Majoriteten av alla busslinjer skulle fortfarande behövas. 

Jag anser att stadens kommande beslutsfattare behöver tänka om.

Man kunde till exempel undersöka spårvägen som en lösning för den regionala trafiken. Den kunde i framtiden  förena Nådendal, Reso, Lundo och S:t Karins med Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter