Förflytta dig till innehållet

Blåsigt dygn framför oss – över 20 m/s på Skärgårdshavet

Jeanette Östman/SPT
Ett stormigt hav som slår mot en vågbrytare.
På Skärgårdshavet väntas vindhastigheten uppgå till över 20 m/s i dag, men ännu värre blir det i Kvarken. Foto: Jeanette Östman/SPT

De sydliga vindarna ökar under måndag morgon. Vid halv sjutiden på morgonen hade vinden redan en hastighet på 16-18 meter per sekund till havs.

Under dagen och eftermiddagen öka vinden också på land och det är mycket byigt.

— I byarna kan vinden ha en hastighet på upp till 20 meter per sekund, säger Jari Tuovinen, jourhavande meteorolog vid Meterologisk institutet.

Kraftiga vindar kan förekomma mellan Vasa och Uleåborg. Där kan vindbyarna ha en hastighet på 20–25 meter per sekund under eftermiddagen och kvällen.

— Vindarna kan orsaka kortare lokala strömavbrott. Om man har lösa föremål ute i trädgården så är det bäst att plocka bort dem, säger Tuovinen.

Upp till 33 meter per sekund i norr

Mot natten försvagas vinden västerifrån.

I landets östra del kan det vara byigt också i morgon. Under morgondagen avtar vinden även i landets östra del.

På havet är vinden som kraftigast i dag under eftermiddagen. På Kvarken och Norra Bottenhavet kan medelvinden bli upp till 33 meter per sekund.

På Bottenviken, Södra Bottenhavet, Ålands hav, Skärgårdshavet och Norra Östersjön väntas vinden allmänt ha en hastighet på 21 meter per sekund.

På Norra Östersjön och Bottniska viken väntas kraftig sjögång och vågor på upp till 4 meter.

Mycket regn att vänta i Österbotten

Under det närmaste dygnet kan det förekomma mycket regn från Österbotten ända upp till Bottenvikens kust.

Enligt Tuovinen kan det komma upp till 40-50 millimeter regn, vilket kan skapa problem.

— Det har varit regnigt och vått i Österbotten och de nya regnen kan skapa översvämningar lokalt. Orsaken till det här vädret är att vi har ett kraftigt högtryck öster om Finland och ett kraftigt lågtryck väster om Finland, och de kraftiga sydliga luftströmmar som rör sig mellan dessa.

Jeanette Östman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter