Förflytta dig till innehållet

Bland hemligheter och hov


I slutet av ett år kan det ibland vara svårt att minnas vilka filmer som hade premiär i början av året – de känns plötsligt så långt borta och på något sätt uppslukade av sommarens storfilmer och höstfilmerna med siktet inställt på årsbästa-listorna.
Men början av 2019 ser åtminstone lovande ut. Den bjuder bland annat på regissörer som återvänder till vita duken för att försöka leva upp till förväntningarna efter tidigare framgångar, skådespelare som tar ut svängarna i diverse brittiska hov och en superhjältepremiär.
Först ut är ”Mary Queen of Scots” (1.2), där Saoirse Ronan och Margot Robbie drabbar samman i rollerna som Mary Stuart respektive drottning Elizabeth I. Filmen utspelar sig under 1569 då Mary försökte återta tronen från Elizabeth I genom ett uppror kallat Northern Rebellion.
Min favoritfilm från förra året, ”The Favourite”, får äntligen Finlandspremiär den 8 februari. Där tar den grekiska regissören Yorgos Lanthimos sig an en annan brittisk drottning, Anne (Olivia Colman), under tidigt 1700-tal. Storbritannien ligger i krig med Frankrike, något Anne varken har kunskap eller intresse för att hantera. Den verkliga makten ligger därför till stor del i händerna på hennes närmaste vän, och älskarinna, Sarah Churchill (Rachel Weisz). Den dynamiken rubbas dock när Abigail Hill (Emma Stone) kommer till hovet och hittar ett sätt att närma sig drottningen.
Samma vecka kommer Barry Jenkins ”If Beale Street Could Talk”, en film baserad på James Baldwins roman med samma namn. Den utspelar sig i 70-talets Harlem där 19-åriga Tish (KiKi Layne) och hennes fästman Fonny (Stephan James) drömmer om en framtid tillsammans. Den planen utmanas när Fonny blir arresterad för ett brott han inte gjort sig skyldig till. Det är Jenkins första film sedan Oscarvinnande ”Moonlight”.
Ett annat litterärt verk som nu blivit film är Haruki Murakamis novell ”Att bränna lador” från samlingen ”Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser”. Resultatet är den sydkoreanska filmen ”Burning” (22/2), ett lågmält triangeldrama regisserat av Lee Chang-dong. Jongsu (Ah-In Yoo) går med på att vakta barndomsvännen Haemis (Jong-seo Jeon) katt medan hon reser, men när hon återvänder har hon med sig den förmögna och mystiska Ben (Steven Yeun).
I mars ska Marvels superhjältar äntligen få sällskap av den före detta stridspiloten Carol Danvers (Brie Larson) och hennes ”Captain Marvel” (6/3). Filmen utspelar sig i mitten av 90-talet då jorden hamnar mitt i kriget mellan Skrull och Kree, två utomjordiska stammar. Det är Marvels första film med en kvinnlig superhjälte i fokus och förväntningarna är enorma.
”Get Out” (2017) visade att komikern Jordan Peele var en skräckfilmsregissör att räkna med. Nu kommer hans uppföljare, ”Us” (22.3), en psykologisk horror-thriller med bland andra Lupita Nyong’o, Winston Duke och Elisabeth Moss. I centrum finns en familj som åker ut till sin sommarstuga för att tillbringa tid med vänner. Den avslappnade tillvaron rubbas dock när de konfronteras med några verkligt obehagliga dubbelgångare.
”Todos lo saben” (29.3) är en spansk thriller med Javier Bardem och Penélope Cruz, skriven och regisserad av den iranska filmaren Asghar Farhadi (”A Separation”, ”Le Passé”, ”The Salesman”). En spansk kvinna (Cruz) bosatt i Argentina återvänder till Spanien för sin systers bröllop, en resa som på ett abrupt och oväntat sätt får hemligheter att komma upp till ytan.
Martina Moliis-Mellberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter