Förflytta dig till innehållet

Bladhuset i Åbo fyller tio år – konstnären Jan-Erik Andersson flyttar snart ut

Arkiv/Mikael Piippo

Life on a Leaf-bladhuset i Hirvensalo i Åbo. Foto: Mikael Piippo/SPT

Det har gått nästan tio år sedan en av Åbos märkligaste byggnader – om inte den märkligaste – blev färdig.
Huset ”Life on a Leaf”, eller bladhuset som det också kallas, granskades av stadens byggnadsinspektion sommaren 2009 och den 14 augusti samma år bjöd konstnärsparet Jan-Erik Andersson och Marjo Malin ett hundratal gäster till en inflyttningsfest i sitt nya hem.
Det färggranna bladhuset ligger i stadsdelen Hirvensalo i utkanten av Åbo på en hyrestomt som staden pekade ut för bygget.
I tio år har trevåningshuset varit hem för Andersson, Malin och deras son, men också en lokal för seminarier, konstprojekt och uppträdanden.
– Vi kallar den nedre våningen ett halvallmänt utrymme. Det går att ha möten där medan vi kan hålla till i de övre våningarna, säger Andersson.
– Vi har fått leva ett alldeles normalt liv, förutom att vi ibland har besök och visningar i nedre våningen, tillägger Malin.
Så kommer det att fortsätta i ytterligare tre år. Sedan ska familjen flytta ut.
Bladhuset är både en byggnad, ett konstverk och ett examensarbete. Planeringen och byggandet av huset utgjorde Jan-Erik Anderssons doktorsavhandling vid Bildkonstakademin. Han disputerade i november 2008.

Färgstarka lösningar. Foto: Mikael Piippo/SPT

Andersson genomförde husprojektet i samarbete med arkitekten Erkki Pitkäranta och ett flertal hantverkare och konstnärer.
Ett av projektets syften var att visa att arkitektur kan vara annorlunda och personligt utan att för den skull kosta skjortan, men det är aningen oklart om man lyckades bevisa den tesen eller inte.
– Det är svårt att säga vad ett sådant här hus kostar eftersom det finns så mycket konst här. Det är väldigt många arbetstimmar som inte är inräknade i priset, säger Andersson.
Det finns mycket riktigt konstverk överallt i huset: i dörrarna, i taket, i golvet, i väggarna, i diskbänken, i bordsskivorna, i fönstren och i badrummets vattenrör. Med mera.
Bygget finansierades med ett banklån på 500 000 euro, och det är också huvudorsaken till att bladhuset så småningom kommer att få nya boende.

Vardagsrummet som ett konstverk. Foto: Mikael Piippo/SPT

I byggprojektets inledningsskede sökte Jan-Erik Andersson efter en finansiär till bladhuset, men det visade sig vara svårt.
Andersson och Malin hade inte själva möjlighet att ta på sig ett stort banklån, men till deras lycka lovade Liisa Joronen och Reijo Joronen från bolaget Sol stödja projektet genom att sköta amorteringarna i tio år.
– När den tidsperioden började närma sig sitt slut insåg jag och Marjo att det blir väldigt svårt för oss att ta hand om lånet eftersom vi båda är frilansare, säger Andersson.
Lösningen blev att det grundades ett aktiebolag vid namn Life on a Leaf som köpte bladhuset av Liisa Joronen i fjol. Aktiebolagets huvudägare är en förening med samma namn.
Konstsamfundet, Svenska kulturfondens investeringsfond, Stiftelsen för Åbo Akademi, Konestiftelsen, stiftelsen Rauno ja Anne Puolimatkan säätiö, Åbo stad och affärsmannen Anders Wiklöf har bidragit med pengar till husköpet.
– Ingen vet vad som skulle ha hänt med det här huset om bolaget inte skulle ha köpt det, säger Andersson.
– Vi är väldigt nöjda över att huset är i goda händer eftersom den här situationen skulle ha uppstått förr eller senare i varje fall, säger Malin.

Lämnar Bladhuset om 3 år. Konstnärsparet Marjo Malin och Jan-Erik Andersson. Foto: Mikael Piippo/SPT

Föreningen Life on a Leaf har som syfte att bedriva och främja samarbete mellan konst, arkitektur, akademisk forskning och ekonomi.
Bladhuset i Hirvensalo är kärnan i verksamheten och tanken är att göra huset till ett residens för konstnärer och forskare.
Husets boende kommer att väljas ut för en viss tidsperiod i taget. Enligt planerna kommer valet att göras genom en öppen ansökningsprocess – men först från och med 2022.
– För tillfället är situationen den att föreningen har utnämnt mig, Marjo och vår son till de första residenskonstnärerna för att ge vår familj tid att planera vår framtid, säger Andersson.

Konsten genomsyrar inredningen. Foto: Mikael Piippo/SPT

Till Anderssons uppgifter hör att tillsammans med föreningen utarbeta ett handlingsprogram för den fortsatta verksamheten. Det behövs bland annat ett beslut om hur långa residensperioder som erbjuds i bladhuset.
– Den som flyttar in här måste vara en ganska utåtriktad person eftersom huset också kommer att användas för seminarier och möten, precis som nu, säger Andersson.
Andersson och Malin känner inget vemod över att tiden i bladhuset går mot sitt slut. De påpekar att de fortfarande har tre år kvar i sitt nuvarande hem.
– Under den tidsperioden kan vi hålla alla dörrar öppna för framtiden och fundera på olika alternativ, säger Andersson.
– Vi har funderat både på husbil och på barack som nytt hem. Jag tycker det är skojigt att framtiden är öppen, säger Malin.
Vad familjen än bestämmer sig för är de övertygade om att bladhusets framtid är tryggad. Den övertygelsen ger sinnesro, säger Andersson.

Bastun. Foto: Mikael Piippo/SPT

Andersson bygger gärna ett hus till

– Jag skulle gärna planera och bygga ett hus till. I så fall blir det ett hus som är reproducerbart, säger Andersson.
Basen till huset skulle kunna göras som serieproduktion men sedan kunde husen smyckas ut enligt människornas önskemål.

En affärsidé, med andra ord?

– Ja, men hur det sedan blir i praktiken är en annan femma. Skillnaden mellan konstnärlig verksamhet och business är att business i första hand görs för att tillfredsställa någon annan. Jag har tidigare försökt mig på affärsverksamhet men det fungerade inte så bra, säger Andersson.
Husdesign är ingalunda det enda alternativet som Andersson bollar med, och Åbo är inte den enda staden han kan tänka sig att bo i.
– Egentligen skulle jag gärna flytta till Las Palmas, men jag vet inte riktigt vad jag skulle göra där.
Mikael Piippo
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter