Förflytta dig till innehållet

Black Friday och fastan

ung man i prästklädsel

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Årets mest efterlängtade dag, Black Friday är här igen, större än någonsin!”. Ungefär så lyder en reklam i radion när jag kör hem från jobbet. Nästa reklam möter mig när jag öppnar min e-post: ”Denna kod ger ytterligare 20 procent rabatt på de redan nedsatta priserna”. Onekligen känner jag mig lockad att skaffa en ny telefon även om den gamla fortfarande tjänar sitt syfte. En ny tröja kunde ju också vara trevligt, och ett par nya byxor likaså. Visserligen har jag sexton andra par, men det är ju alltid skoj med något nytt och fräscht.

För knappa fyra månader sedan rapporterades det om att mänskligheten förbrukat jordens resurser för detta år. Enligt Dagens Nyheter (DN 28.7.2022) skulle jordens resurser ha förbrukats redan under årets första fyra månader ifall hela världen levt som svenskarna. Min gissning är att läget vore detsamma, ifall hela världen levt som oss finländare. Detta faktum tvingar oss till eftertanke. Hur lever vi egentligen våra liv?

Att just vi ska skära ner på våra koldioxidutsläpp kan kännas orättvist när det finns andra som har större utsläpp och struntar i att skära ner på dem. Dessutom sopsorterar vi ju redan och kanske köper vi ekologiska bananer nu och då. Och allt detta är bra. Men så länge som mänskligheten skulle förbruka jordens årliga resurser på fyra månader ifall de levde som vi, så behöver vi inse att vår levnadsstandard är ett ohållbart ideal. Det är inte min mänskliga rättighet att byta telefon varje år eller att äga sexton par hela byxor.

På söndag inleds adventstiden, eller lilla fastan, som den också kallas. Likt stora fastan inför påsk präglas även lilla fastan av en avhållsamhet och en tid av väntan.

Jag tror att avhållsamhet och väntan är viktiga dygder i livet. Egentligen var det ju denna asketiska övning som många av oss fick öva på som barn, när vi tvingades vänta till jul eller födelsedag innan vi fick leksaken vi ville ha. Men någonstans längs vägen från barndom till vuxenhet gick den förmågan i viss mån förlorad, i alla fall hos mig. Speciellt tydligt blev det när jag börjat lyfta lön. Plötsligt hade jag råd med saker jag tidigare väntat på att kunna köpa. Varför vänta när något finns inom räckhåll direkt?

När vi väljer avhållsamhetens och väntans väg händer något i oss som människor. Våra liv börjar allt mer präglas av långsamhet och tystnad, vilket för många är en bristvara i dag. I denna askes finns plats för omtanke och vishet. Det blir lite lättare att göra goda val, att lägga märke till orättvisor och att förebygga dem. Den inre rösten hörs lite tydligare.

Kanske kunde vi detta år låta Black Friday bli ett slags förspel till adventstiden. Mitt bland alla rabattkoder och erbjudanden får vi stanna upp och reflektera över våra liv och vår konsumtion. Hur påverkar min konsumtion mig och vår gemensamma värld?

Kanske kunde vi ge avhållsamheten och fastan en chans? Det värsta som kan hända är väl att vi missar ett bra erbjudande. Men då kan jag trösta dig med att mellandagsrean är här om en månad.

Du kan läsa övriga Spaltaren-kolumner här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter