Förflytta dig till innehållet

Black Friday blir bara större

Både köpcentren Hansa och Mylly ser fram emot Black Friday, som är en av de bästa försäljningsdagarna under året.
Black Friday har under de senaste åren vuxit till ett stort fenomen.
Redan förra året fortsatte flera butiker Black Friday-temat med Black Weekend, en reaförsäljning som fortsätter under hela veckoslutet. I år har vissa butiker förlängt kampanjen till en hel vecka.
– Fenomenet slog igenom riktigt ordentligt förra året och i år känns det som att både konsumenterna och butikerna har stora förväntningar inför veckoslutet, säger Kati Kivimäki som är verkställande direktör för köpcentret Mylly.
Mylly slog besökarrekord förra året just på Black Friday och Kivimäki tror att antalet besökare kommer att växa i år.
– På fredag har vi förlängda öppettider så att alla har möjlighet att besöka köpcentret under Black Friday, antingen före eller efter jobbet. Förra året for många av kunderna hem först vid stängningdags.
I Hansa är veckoslutet fullspäckat eftersom julsäsongen börjar samtidigt som Black Friday som fortsätter under veckoslutet med Black Weekend.
Mirva Laaksonen, marknadsföringschef för Hansa, säger att även om kampanjerna råkar vara på samma veckoslut påverkar inte Black Friday julförsäljningen.
– Det är nog en flygande start för julförsäljningen och många köper julklappar redan det här veckoslutet. Men som tidigare år kommer julförsäljningen att öka ju närmare julafton vi kommer.
Konceptet Black Friday har blivit större med åren och i år är nästan alla butiker både i Mylly och i Hansa med.
Tidigare har kläder, teknik och inredning boostat Black Friday-försäljningen men nu är alla slags butiker och även restauranger med i kampanjen.
Kivimäki säger att i Mylly är utbudet av erbjudanden under Black Friday brett och att alla butiker har produkter som väntas sälja bra.
Vissa butiker i Hansa kommer att fortsätta kampanjen på måndag med Cyber Monday då försäljningen sker i webbutikerna.
– Cyber Monday är inte lika känt som Black Friday men i Hansa fortsätter vissa butiker med reaförsäljning på webben ännu på måndagen, säger Laaksonen.

Både i Hansa och Mylly är de flesta butikerna med i Black Friday.


Heini Ruohonen
nyheter@aumedia.fi

  • Black Friday betyder rabatterade priser
  • Black Friday kommer ursprungligen från USA där dagen anses inleda julhandeln.
  • Under dagen säljs produkter med rabatterade priser.
  • I Finland slog Black Friday igenom förra året då flera butiker och köpcentrum gjorde nya rekord i både vinst och antalet besökare.
  • Flera butiker fortsätter Black Friday med Black Weekend. I år har flera butiker också haft erbjudanden från början av veckan.
  • På måndag fortsätter reaförsäljningen på webben. Dagen kallas för Cyber Monday.
  • Samma dag ordnas ”En köpfri dag”
  • Den internationella ”En köpfri dag” ordnas samma dag som Black Friday som en motståndsrörelse för att kritisera samhällets överkonsumtion. Temadagen tar ställning till problemen som överkonsumtion skapar och vill påminna om hur ohållbar dagens konsumtionskultur är.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter