Förflytta dig till innehållet

Blåbärspaj för hela familjen

En blåbärskukko
En blåbärspaj

Foto: Sofie Sergelius

Pappas blåbärspaj

75 g mjukt smör
105 g socker
105 g vetemjöl
250 g blåbär
1 msk socker
Värm ugnen till 200 grader.
Rör ihop med mjuka smöret (inte smält) med socker och vetemjöl.
Tryck ut i en pajform (formen jag använde var 25 x 25 cm). Häll blåbären på pajbotten och strö över lite socker.
Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills kanterna blivit mörkbruna.
Servera pajen med vaniljglass.
TIPS: Vill du att pajen är lite mjukare vid servering lönar det sig att låta pajen dra sig i kylskåp i 12 timmar.

Mammas blåbärspaj

Foto: Sofie Sergelius

Mammas blåbärspaj

Botten
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl fullkornsgrahamsmjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
200 g gräddfil
1 ägg
0,5 dl socker
1 krm vaniljpulver
4 dl blåbär
Värm ugnen till 200 grader och smörj en pajform (26 cm Ø) med en matsked smör.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl och ägg i smörsmeten. Blanda till en jämn smet. Tryck ut degen i pajformen och lite upp längs sidorna.
Gör fyllningen genom att blanda ihop gräddfil, ägg, socker och vaniljpulver.
Lägg blåbär i ett jämnt lager i pajformen och häll över gräddfilssåsen. Jämna ut så att hela pajformen är täckt av fyllningen.
Grädda pajen på mellersta falsen i 30 minuter och servera sedan pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

En blåbärskukko

Foto: Sofie Sergelius

Blåbärskukko för barnen

Deg
200 g smör
0,5 dl socker
3 dl rågmjöl
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
Fyllning
400 g blåbär
1 dl socker
0,5 dl potatismjöl
Värm ugnen till 200 grader.
Vispa smör och socker pösigt i en skål. Rör ihop rågmjöl med vaniljpulver och bakpulver och rör ihop med smöret. Knåda till en jämn deg.
Smörj kanterna på en 20 gånger 30 centimeters ugnsform, eller en rund pajform med 20 centimeters diameter. Välj en form som har höga kanter.
Dela degen i tre delar och tryck ut två tredjedelar av degen i formen, så att pajbotten trycks upp minst 3 centimeter på kanterna.
Placera pajdegen som blivit över på ett bakplåtspapper. Kavla ut degen till en tunn skiva, i samma storlek som pajformen. Placera i kylskåp i cirka 10 minuter tills degen stelnat.
Rör ihop blåbären med socker och potatismjöl och häll över i pajformen. Ta fram den utkavlade pajdegen ur kylskåpet och placera den försiktigt som ett lock på fyllningen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 40 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter