Förflytta dig till innehållet

Björknäs trädgård får Kimitoöns företagarpris


Diana och Johan Kinos blev överraskade över företagarpriset. Foto: Emma Strömberg


Björknäs trädgård Kb har vunnit företagarpriset på Kimitoön. Det är Egentliga Finlands företagare som delar ut priset. För Johan och Diana Kinos som driver grönsaksodlingen kom utnämnelsen som en stor överraskning.
– Visst är det en ära, säger Diana.
Johans pappa grundade företaget år 1990 och startade med ett växthus för tomater. Hans plan var att sälja till butiker. Men han provade också att sälja direkt från odlingen, och tomaterna från hans eget bord hade genast god åtgång.
Direktförsäljningen har bara vuxit under åren. Nu har Björknäs trädgård en bod framför växthusen vid Söderlångvikvägen i Dragsfjärd. Där säljer de också andra lokala producenters varor förutom sina egna.
Men boden är nu stängd för vintern. Det är främst sommargäster som håller igång direktförsäljningen. Diana konstaterar att de har väldigt tur som har odlingen vid vägen till Kasnäs där många sommargäster kör.
Med åren har tomaterna fått sällskap av fler grönsaker. Nu odlar Kinos också kruksallad, gurka, paprika, chili och örter.
I år fördubblade de odlingsarealen när de hörde två växthus på Söderlångsviks gård.
Somrarna är intensiva, men de har ingen odling på vintern så då blir det en par månaders andningspaus förrän de sätter de nya plantorna i jorden i mitten av februari.
De varor som Björknäs trädgård inte säljer genom direktförsäljning köps upp av lokala butiker.
De stora butikkedjornas prissättning diskuteras med jämna mellanrum. Johan konstaterar att priset de får för sina varor varierar väldigt mycket från år till år och vilken tid på säsongen det är.
I sommar var priset på tomater exceptionellt lågt i butikerna. Det berodde på överproduktion.
– Då var det så lågt att det kunde ha varit högre, säger Johan.
Han tillägger att när S-kedjan i våras justerade priserna neråt sänkte de på sina egna marginaler. Producenterna drabbades inte.
Björknäs trädgård förädlar också egna produkter. De tillverkar sin egen ”Djävulssylt” på tomater och paprikor som de inte kan sälja till butikerna på grund av någon mindre defekt som fel form eller en liten skråma.
Nu har de äntligen, efter mycket pappersarbete, fått sitt förädlingskök inspekterat och godkänt. Nu kan de börja sälja sylten också till butiker. Tidigare har de bara kunnat sälja den genom direktförsäljning.
Företagspriserna delas ut på Egentliga Finlands företagares gala på lördag kväll.
Läs också:
Carita och Kim Mattsson, Reimari, får landskapets främsta företagarpris

Praktia får årets företagspris i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter