Förflytta dig till innehållet

Biljard, schack och pingis i topp då Kimitoöunga får rösta – så ska 10 000 euro användas

Emilia Örnmark
Ett auditorium med många elever på plats
Islaparlamentet håller här på att rösta. Närmast kameran sitter Daniela Suomi från Kimitonejdens skola.

Ett smidigt, effektivt beslutsfattande och idérika ungdomar – det genomsyrade årets version av Islaparlamentet på Kimitoön. På onsdagen var det nionde gången som barn och unga kom samman för att besluta om hur 10 000 euro ska användas till att förbättra den egna närmiljön.

Av de totalt 27 inlämnade idéerna hade Kimitoöns Ungdomsparlament sorterat ut 19, som efter presentation gick vidare till omröstning.

Sju idéer förverkligas den här gången. Top tre ser ut så här: Ett nytt biljardbord till Kimitonejdens skola för 2 000 euro, ett stort schackspel för utomhusbruk till Kemiönsaaren Keskuskoulu för 1 500 euro och utepingis till Amosparkens skola för 1 500 euro.

Alla sju idéer som får finansiering

1. Ett nytt biljardbord till Kimitonejdens skola (2 000 euro)
2. Ett stort schackspel för utomhusbruk till Kemiönsaaren Keskuskoulu (1 500 euro)
3. Utepingis till Amosparkens skola (2 000 euro)
4. Förnyande av rastredskap, Amosparkens skola (500 euro)
5. En utflykt till skärgården eller till en djurpark för Taalintehtaan koulu (600 euro)
6. Säckstolar till läshörnan i Hitis-Rosala skola (600 euro)
7. Mjuk madrass som går att hoppa och tricksa på till motionshallen i Dalsbruk (2 400 euro)

Fyra personer samlade kring ett bord med en datorEmilia Örnmark
Vem vinner, vem försvinner? Dags att kontrollräkna och se vilka idéer som får finansiering. På bilden fritidschef Bosse Ahlgren, Ungdomsparlamentets ordförande Julia Byman samt medlemmarna Iza Forsbom och Johan Santalahti.

Man kunde mötas fysiskt igen

I år kunde parlamentet igen samlas fysiskt och presentationerna från idékläckarna gavs i Villa Landes auditorium. De som inte kunde vara på plats i år, till exempel representanter från skolan i Rosala, hade skickat sin presentation på video.

Vissa nöjde sig med att kort och gott läsa upp sin idé och vad den skulle kosta, medan andra visade upp presentationer på duken med bifogade teckningar.

De fanns också de som tänkt noga också på detaljerna, som var önskade redskap tryggt kunde förvaras. Vissa kämpade med sin nervositet, medan andra steg fram som naturliga talare.

Kevin presenterade på trampolin

En av de mer speciella presentationerna i år stod Kevin Huldén från Västanfjärds skola (åk 4) för. Han hade tagit med sig en liten trampolin som han hoppande presenterade sin idé på.

– Jag tog den här med mig eftersom min idé är en resa till en trampolinpark.

Kevin ser gärna att hela skolan kunde åka i väg till Rush trampolinpark i Helsingfors. Den här idén gick dock inte igenom denna gång.

pojke vid en trampolin som står på kantEmilia Örnmark
Kevin Huldén vill åka till en trampolinpark med sina skolkamrater.

En av idéerna som däremot förverkligas kommer från Alicia Sjöqvist från årskurs 9 i Dalsbruks skola. Dalsbruks motionshall kommer att få en stor mjuk madrass för 2 400 euro som man kan hoppa och tricksa på.

– Den passar för stora och små – man kan springa, hoppa och göra volter på den. Den passar för innegympa, för gympa- och parkourgrupper, motiverade Alicia sin idé under presentationen.

Hon säger till ÅU att idén kommer från hennes eget intresse för redskapsgymnastik, där hon testat en liknande madrassaktig trampolin. Hon är själv ledare för en gymnastikgrupp för barn i föreningen Jänteväs regi. Det trivs hon med.

ung flicka i ett sitter i ett auditoriumEmilia Örnmark
Alicia Sjöqvist kan säkert ha nytta av den mjuka trampolinaktiga megamadrassen för den barngympagrupp hon leder i Dalsbruk.

Efter presentationerna var uppgiften för parlamentet, med representanter från nästan alla Kimitoöns skolor (en del elever var dock i år sjuka), att individuellt genom ett elektroniskt hjälpmedel rangordna idéerna.

– Nej, det var inte svårt att välja. För mig var det klart redan från början, säger Daniela Suomi, som representerar Kimitonejdens skola.

”En fantastisk möjlighet för eleverna”

Från Dalsbruks skola var i dag sex idékläckare på plats tillsammans med läraren Gabriella Byman. Hon tycker att idéerna blir alltmer genomtänkta från år till år.

dam framför ett auditorium med eleverEmilia Örnmark
Läraren Gabriella Byman har följt med många Islaparlament och tycker att möjligheten som eleverna ges är fantastisk.

– Det här är en fantastisk möjlighet för eleverna att få sin röst hörd. De får öva att presentera inför publik och får se hur demokrati fungerar. Det här är en värdefull erfarenhet för dem.

Vissa elever jobbar på sina idéer hemma, men vissa klasser jobbar tillsammans med en idé.

Kimitoöns fullmäktige kunde ta lärdom

Mötets ordförande var i år Kimitoöns kommunfullmäktiges vice ordförande Eva-Stina Hellbom. Hon ser uppgiften är ärofylld, och berättar för åhörarskaran att hon i tiderna var med i arbetsgruppen som tog fram kommunens Isla-maskot.

– Jättebra idéer och tankar fick vi höra i dag, säger Hellbom, som också ser presentationsförmågan som viktig.

en dam i talarstol. Åhörare syns och en maskot (foto) på vita duken. Emilia Örnmark
Eva-Stina Hellbom i talarstolen och Isla-maskoten på vita duken.

Hellbom säger till ÅU att hon lärde sig en hel del nytt i dag och är fascinerad över hur bra de unga hanterade tekniken.

– Så här ska det löpa, säger Hellbom och relaterar till de problem Kimitoöns fullmäktige under senaste möten haft med elektroniska omröstningar.

Hon berömmer vidare de unga för att de klarade av att snabbt rangordna de 19 idéerna och samtidigt välja bort mer än hälften.

– I fullmäktige hade det blivit många gruppsamtal! är hon övertygad om.

Väl genomtänkta idéer

Ungdomsparlamentets ordförande Julia Byman tycker att alla idéer i år är väl genomtänkta.

Hon konstaterar att liksom tidigare år är de långt fokuserade på skolvardagen, även om man försökt efterlysa även andra idéer. Till många skolor önskades rastredskap, som till exempel fotbollar, spadar, basketkorgar och gungbräden.

Ett tiotal unga ställer upp sig för gruppfotoEmilia Örnmark
Som traditionell avslutning ställde årets vinnare upp för gruppfoto. På bakersta raden från vänster syns fritidschef Bosse Ahlgren och från Ungdomsparlamentet Julia Byman, Iza Forsbom och Johan Santalahti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter