Förflytta dig till innehållet

Bildkonstnären Katarina Reuter i Raseborg tilldelas Finlands konstakademis pris

Paula Virta/EMMA
kvinna med stor blombukett, fotad i fint ljus
Katarina Reuter får fint konstpris.

Bildkonstnären Katarina Reuter, född 1964, får Finlands konstakademis pris år 2022.

Hon har tagit examen vid Bildkonstakademin år 1988 och arbetar för tillfället på landsbygden i Raseborg, omgiven av naturmotiv. Reuter är känd för sina avbildningar av naturens, närmiljöns och småkrypens världar, uppbyggda med finkänsliga och precisa penseldrag.

Verken är mångbottnade, fantasieggande och flertydiga.

Prisnämnden karakteriserar sitt val på följande sätt: ”Katarina Reuters skickligt utförda verk manifesterar en stillhet som inte ges så mycket uppmärksamhet i dagens samtidskonst – ett tyst och dröjande betraktande av motivet och en fokusering på detaljerna.

Förutom att Reuter redan i flera års tid kompromisslöst har avbildat naturen lyfter hennes konst också fram frågor om vår relation till naturen, om naturens mångfald och om de mikrovärldar den gömmer – frågor som just nu är oerhört viktiga.”

Nämnden konstaterar också att det sätt som Reuter bygger upp sina verk på förenar hennes produktion med målarkonstens klassiska tradition, samtidigt som det presenterar ett helt eget uttryck för att tolka och uppleva omgivningen.

Konstpriset består av ett penningpris på 25 000 euro, en utställning på konstmuseet EMMA i Esbo och en konstnärspublikation.

Det är femte gången som priset, som inrättades år 2013, har delats ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter