Förflytta dig till innehållet

Kulturhändelsernas Åbo och Åboland

Förra året fick jag möjligheten att tillbringa tid tillsammans med Michel Onfray: Onfray hör till Frankrikes mest berömda filosofer och syns så ofta i TV att folk känner igen honom på gator och caféer.

Han har skrivit över hundra böcker som översatts till över 30 språk. Själv talar Onfray bara franska, men trots det hade paneldiskussionen med honom på Åbo universitet i mars 2020 lockat ett hundratal ivriga åhörare.

Vad talade Onfray då om? En av hans tankar var att den europeiska konsten och kulturen efter en glanstid på flera århundraden åter håller på att blekna.

På samma sätt som antikens Grekland, Mesopotamien eller kejsardömet i Rom gav rum för nya strömningar håller den europeiska identitetens starka position att försvagas. Onfray anser att det är synd – han oroar sig för konst- och vetenskapsfältet som åtnjuter starkt offentligt stöd och enligt honom borde vi sträva efter att försinka denna utveckling genom att möjligast mångsidigt syssla med kultur i vårt eget samfund.

Naturligtvis betonade han också tänkandets, det vill säga kunskapens och vetenskapens betydelse.
Här i Åboland har vi ett utmärkt utgångsläge för denna resistens. Åbo är en fascinerande kombination av historia och gammelkulturellt DNA å ena sidan, samt å andra sidan modernt tänkande med framtidsvisioner.

I 2019 och före pandemin registrerade Åbomuséerna ett rekordhögt antal besökare (också tack vare Museikortet!) och för tillfället planerar man ett helt nytt historiemuseum att öppnas år 2029 då staden fyller 800 år – jätteviktigt för att staden skall kunna locka ännu fler internationella turister.

Åbo stadsteater, Åbo Svenska Teater och Slottsteatern samt talrika mindre teateraktörer lockar publik från hela Finland. Åbo filharmoniska orkester glädjer sig över ett nytt konserthus som ska byggas och rekryterarade Olli Mustonen som en ny chefsdirigent efter Leif Segerstam.

Konserterna drar stora mängder publik och samarbetet med bland annat skolor och läroinrättningar är starkt.

Evenemangsfältet i Åbo är rikt och mångsidigt, enbart musikfestivalerna räcker till för många sorters smak. Själv är jag VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel och kan varmt rekommendera vårt eget programutbud, men redan före augusti finns det möjlighet att njuta av musikfestspelen i till exempel Nådendal, Nagu och Kimitoön eller Kesärauha, DBTL och Ruisrock.

Bokmässan i Åbo fyllde 30 år i 2020 och Åbo är en stark litteratur- och poesistad. Vårt bibliotek är oerhört populärt och vid sidan av litteratur erbjuder det också intressanta föredrag och evenemang. I fråga om matkultur kan vi njuta av ett lyxigt utbud året runt!

Innan jag flyttade till Åbo tillbringade jag sex år utomlands och jag är förtjust i den kulturella och språkliga diversiteten i vår region. Stockholms närvaro känns i luften och den svenskspråkiga kulturen är stark, dessutom bidrar universiteten och de internationella företagen i staden med flera nationaliteter och språk till att göra vår gemenskap mångsidigare.

Åbo har kallats Finlands ekonomiska lok och en stark ekonomi är en förutsättning också för ett mångsidigt kulturutbud.

I år har tio år förflutit sedan kulturhuvudstadsåret Åbo 2011, som var ett gott exempel på allt gott och nyttigt kulturen kan erbjuda området.

Vad gäller det europeiska konstfältets framtid är jag inte lika pessimistisk som Onfray, men däremot håller jag med vad gäller hans tankar om och hans uppmaning att syssla med kultur möjligast mångsidigt.

Kultur erbjuder upplevelser av skönhet och nya insikter och dess inverkan på välmåendet är välkänd. Plocka alltså fram en bok, köp biljett till en teaterföreställning eller en konsert eller ta en gallerirunda! Det finns mycket att välja på.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter