Förflytta dig till innehållet

Bevarad lokalhistoria är viktig för efterkommande

Åbo Underrättelsers logo

Martins, eller Martinsbacken, är en stadsdel två kilometer sydost om Åbo kärncentrum.

Sedan 1961 har hobbyfotograf Martti Walden, född 1946, fotograferat och skrivit om sin hembygd Martinsbacken.

Martti Walden är själv uppvuxen nära Tomtebacken. I samma trakt är hans fru Riitta uppvuxen. Martti har arbetat bland annat i Radiokellari på Trädgårdsgatan.

Fokuseringen har varit området Långvattnet-Aura å-Volter Kilpis gatan-Jungfrustigen-Smedsgatan-Luolavuorivägen-Lillheikkilävägen-Uittamovägen-Heikkilä kasern. Innanför det här området blir Fyrstranden, Korpolaisbacken, Lillheikkilä, Parkbacken, Rönnudden, Tallbacken, Tomtebacken, Varvsstranden och Vilkkiläbacken.

Många är skeden i det här stora området. Byggnader har uppförts, byggnader har rivits och Martti har dokumenterat. En gång fanns det lokala sågar, som sågade brännved som huvudnäring. Rännilen Grisdiket, Sikaoja på finska, är väl dokumenterat. Längs Grisdiket har bland annat biskop Henrik färdats år 1156, som då var en bäck.

År 2006 hade Martti Walden såpass mycket material, att han skapade en egen webbsida för sina alster. Martinrantagalleria är i första hand för att bevara lokalhistoria i olika former för efterkommande. Webbsidan finns på martinranta.org. Jag rekommenderar varmt webbsidan.

Martti Walden erhöll 26.11.2019 Finlands Hembygdsförbunds guldmedalj för sitt arbete. Det är viktigt att bevara lokalhistoria för efterkommande.

Magnus Taxell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter