Förflytta dig till innehållet

Bevara Kuppis koloniträdgård!

Ett historiskt grönområde i centrum är hotat, då hyreskontraktet för koloniträdgården i Kuppis går ut 2025. Enlig Saara Ilvessalo (i Yle Åboland 21.06) är stadens politiker oense om vad man sedan skall göra med tomten, då det är en attraktiv plats för kommersiell verksamhet och bostäder.
Grönområden, och framför allt trädgårdar, behövs för bevarandet av biodiversitet. Det är också få saker som bidrar med så mycket mervärde i stadsbornas liv som tillgången till grönområden och närheten till naturen. Det framkommer också i Yle Åbolands artikel hur värdefull trädgården är för de som hyr tomter, och vilken viktig roll den spelar i deras välbefinnande. Det är även viktigt att bevara trädgården av kulturella och historiska skäl, då den nästan hundra år gamla trädgården är en oersättlig del av Åbos stadsbild.
Åbo stad har väldigt ambitiösa klimatmål, som att vara en kolneutral stad år 2029, och att kontinuerligt hyvla ner centrala grönområden rimmar illa med dessa. Genom att bevara grönområden visar Åbo att man strävar efter att vara en klimatvänlig stad där invånarnas välmående och trivsel står i centrum.
Svensk Ungdom i Åbo vill vädja till stadens förtroendevalda att bevara koloniträdgården i Kuppis. Tomten koloniträdgården står på må vara värdefull – men så är även Åbos biodiversitet och den glädje och ro trädgården ger Åboborna.
 
Svensk Ungdom i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter