Förflytta dig till innehållet

Bevara Kuppis koloniträdgård!

Åbo Underrättelsers logo

Koloniträdgårdens öde delar åsikter och har länge väckt diskussion. Beslutet som slutligen tas kommer att påverka de flesta som bor i Åbo. Svensk Ungdom i Åbo har sedan 25 juni 2020 haft den officiella åsikten att Kuppis koloniträdgård ska bevaras – och så tycker vi ännu idag.

Koloniträdgårdens framtid har länge varit osäker och under diskussion. I Svenska Yles artikel ”Snart avgörs Kuppis koloniträdgårds öde – så här tänker Åbos stadsfullmäktigeledamöter om den heta potatisen” (28.5), lyfter SFP:s fullmäktigeledamot Terhi Vörlund-Wallenius fram sin önskan om att bevara koloniträdgården och att den i framtiden skulle vara mer öppen för allmänheten, till exempel som rekreationsområde. Svensk Ungdom i Åbo understöder förslaget och tycker att det vore en lämplig kompromiss.

Vi vill att Åbo stad ska bevara och värna den biologiska mångfalden samt se till att alla Åbobor har möjlighet att njuta av den unika miljön som koloniträdgården erbjuder.

Grönområden och framför allt trädgårdar, behövs för bevarandet av biodiversitet. Det är också få saker som bidrar med så mycket mervärde i stadsbornas liv som tillgången till grönområden och närheten till naturen. Det framkommer också i Yle Åbolands artikel hur värdefull trädgården är för de som hyr tomter och vilken viktig roll den spelar i deras välbefinnande. Dessutom är det viktigt att bevara trädgården av kulturella och historiska skäl, då den nästan hundra år gamla trädgården är en oersättlig del av Åbos stadsbild.

Åbo stad har väldigt ambitiösa klimatmål, som att vara en kolneutral stad år 2029. Att kontinuerligt hyvla ner centrala grönområden rimmar illa med dessa. Genom att bevara grönområden visar Åbo att man strävar efter att vara en klimatvänlig stad där invånarnas välmående och trivsel står i centrum.

Unga i dag, och kommande generationer vill bo i städer där trivsel, klimat och kulturarv syns i kärnan av stadsplaneringen. Att bevara en grön plats i en stad har ett stort symboliskt värde för ungas önskan om ambitiös klimatpolitik – vilket inte får glömmas i debatten.

Svensk Ungdom i Åbo vill vädja till stadens förtroendevalda att bevara koloniträdgården i Kuppis. Tomten koloniträdgården står på må vara värdefull – men så är även Åbos biodiversitet med den glädje och ro som trädgården ger Åboborna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter