Förflytta dig till innehållet

Bevara Hitis sjöbevakningsstation!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Ett av de viktiga besluten för skärgårdens trygghet under kommande valperiod är sjöbevakningsstationernas fortsatta existens och placering i Skärgårdshavet.

Sjöbevakningsstationerna Nagu, Susiluoto och Hitis behövs fortfarande alla för att klara av den, i synnerhet sommartid, folktäta regionens många och varierande uppdrag.

Gränsbevakningen har på grund av sina huvuduppgifter som till exempel sjöräddning, en unik och mångsidig utrustning, vilken också övriga myndigheter använder för att klara av sina lagstadgade uppgifter, överallt i landet.

Det handlar om allt från polisuppdrag och skogsbränder till sjukvårdsuppdrag.

Hitis sjöbevakningsstation och dess existens har ofta under de gångna åren varit hotad. Lokalbefolkningen och sommargästerna har än så länge tillsammans lyckats avvärja hoten.

Nu är stationens existens återigen hotad. Ortsbefolkningen och sommargästerna försvarar ”sin” station, denna gång genom en namninsamling för bevarande av Hitis sjöbevakningsstation. Namninsamlingen fick under en kort tid ihop ett mycket stort antal underskrifter, sammanlagt nästan 2 000!

Resultatet delgavs därefter inrikesministern.

Kimitoöns kommun har också varit aktiv i diskussionerna med Gränsbevakningen och lyft fram sjöbevakningsstationens betydelse för orten.

Något definitivt beslut om Hitis sjöbevakningsstations framtid eller placering har ännu inte nått allmänheten, men viktigast är att den förblir en ordinarie station med tillräcklig utrustning för alla uppdrag – alla dagar, året om.

En patrullbas, som figurerat i planerna, är tidvis obemannad och är därför ingen fungerande lösning.

Om stationens placering enligt Gränsbevakningen inte längre, på grund av logistiska orsaker eller avsaknad av fast vägförbindelse, kan fungera på Hitis, så är Kasnäs enligt min logik det absolut bästa alternativet.

Kasnäs är fortfarande centralt beläget med tanke på både Hitis och Rosala, samt många andra bebodda större holmar i den östra delen av Åbolands skärgård.

Huvudsaken är dock att alla uppdrag som man fram till idag har kunnat sköta dygnet runt alla dagar i veckan, tack vare ett fungerande myndighetssamarbete, kan skötas även i framtiden.

De frivilliga resurserna som till exempel Hitis FBK representerar får inte lämnas ensamma.

Sjöbevakningen spelar en oerhört viktig roll för tryggheten i Skärgårdshavet.

Niklas Guseff
Riksdagskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter