Förflytta dig till innehållet

Bevara Almahemmet

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoöns kommun fick den 9 maj den konditionsgranskningsrapport som Ramboll gjort om Almahemmet. För kommunen tog det fem dagar att offentliggöra den. Rapporten är till många delar bristfällig och därför sägs i den att den inte ska utgöra en grund då viktiga beslut tas. T.ex. mögelmätningarna saknas helt.
Rapportens slutresultat är överraskande: Byggnaden är i tillfredsställande skick och framtida renoveringsbehov gäller närmast förbättringar som måste göras då konstruktioner tekniskt kommit till sin slutpunkt. Kostnaderna för tio år blir cirka 1,15 miljoner euro.
Kommundirektören föreslår att utrymmen för äldreomsorgen flyttas till Esperi, vars hus nu står tomt.
Kommunen skulle betala en årlig hyra på 220 000 euro. Motiveringen är kommunens ekonomi, fastän denna lösning i själva verket försämrar ekonomin, då hyresintäkterna för verksamhet i egna utrymmen uteblir. Hela summan 220 000 euro per år skulle falla på de boende och därmed leda till en mycket kraftig hyreshöjning.
Kommunen skulle betala rivningen av Almahemmet, den summan nämns inte i rapporten men det kostar hundratusentals euro.
Rivningskostnaderna av Almahemmet, en byggnad i tillfredsställande skick, kan uppgå till hälften av reparationskostnaderna. Byggnaden väcker starka känslor, flera generationer har bott där.
Listan för bevarandet av Almahemmet undertecknades av 2 000 personer. Någon namnlista finns inte och kommer inte att finnas för att rädda Esperis felinvestering, som inte heller ska räddas med skattemedel.
Rambolls rapport skulle utgöra en utgångspunkt för de förtroendevalda i beslutsprocessen. Men rapporten, som kostade 10 000 euro, gör det inte.
Om beslut ska tas vid fullmäktigemötet den 27 maj kan vi endast stöda oss på den kunskap vi har. Det är billigare att renovera Almahemmet än att hyra utrymmen av en utomstående aktör och det här är också de flesta kommuninvånarnas åsikt.
Janne Salonen
Kommunfullmäktigeledamot
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter