Förflytta dig till innehållet

Bevara Åbolands sjukhus som ett tvåspråkigt sjukhus

Svenska folkpartiets Svenska seniorer i Åboland (SSÅ) ser positivt på Egentliga-Finlands sjukvårdsdistrikts direktör Leena Setäläs initiativ att låta göra en utredning om hur de språkliga tjänsterna inom specialsjukvården kunde förbättras.
SSÅ konstaterar att sjukvårdsdistriktet under sin nuvarande ledning gjort en hel del för att förbättra de språkliga tjänsterna och servicen på svenska, språkkurser och ”Svenska vid kaffebordet”.
På en del av ÅUCS avdelningar fungerar de svenskspråkiga tjänsterna rätt bra, men på andra tyvärr inte så bra. Enligt lagstiftningen ska ett tvåspråkigt sjukhus erbjuda vård på svenska eller finska enligt det språk patienten önskar, och enligt grundlagen ska dessa tjänster vara likvärdiga. Till dessa stadganden finns inga undantag.
Enligt den utredning som ÅUCS gjort vill man integrera Åbolands sjukhus organisation och verksamhet i stamsjukhuset. Exakt hur är ännu oklart. Men enligt lagstiftningen ska tvåspråkiga organisationer låta utreda konsekvenserna av beslut som kan påverka de språkliga tjänsterna innan beslut fattas, för att inte försämra de språkliga tjänsterna. En saklig språklig konsekvensbedömning dock kan inte göras förrän man känner till hela problemet och alla åtgärdsalternativ.
SSÅ har inget emot att specialsjukvården utvecklas och förbättras, men det får inte göras på de språkliga tjänsternas bekostnad. De språkliga tjänsterna får inte försämras.
Om Åbolands sjukhus organisation och verksamhet integreras med ÅUCS verksamhet, vilket påverkar sjukhusets regelverk om språkliga tjänster och service, så måste alla ersättande stadganden och instruktioner vara klart och tydligt utskrivna för att kunna beaktas i en saklig språklig konsekvensbedömning.
Eftersom ÅUCS utnyttjas för specialsjukvård för patienter från Åland och Österbotten kräves det även att sjukhuset utvecklar (förbättrar) de språkliga tjänsterna och servicen oberoende av vad som händer med Åbolands sjukhus, eftersom sjukhuset i praktiken har liten eller ingen del i vården för patienter som kommer ifrån andra landskap.
SSÅ anser att Åbolands sjukhus bör behållas som en fullständigt tvåspråkig enhet inom sjukvårdsdistriktet.
Svenska folkpartiet
Svenska seniorer  i Åboland r.f.
Kjell J Wennström
Ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter