Förflytta dig till innehållet

Betydelsefulla stunder för året 2021!

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Många kommer säkert att minnas det förra året som ett år när osäkerheten för framtiden och en oro för de närstående samt hälsan var ständigt närvarande i vardagen. Saker som vi blivit vana att ta för givna, var plötsligt inte längre självklara. Corona förändrade vardagen och fick oss att stanna upp på många sätt.

Men jag tror att om barn nu skrev denna kolumn och beskrev det föregående året, så skulle många roligare saker rymmas i berättelserna, från sandslott till pepparkaksgubbar. Fastän corona försöker kasta sin skugga över allt för många barndomar.

Vi kan lära oss mycket av barnen. Under början på detta nya år hoppas jag kunna minnas den barnsliga glädjen och fröjden i väldigt vardagliga saker. Tanken på att det är möjligt att finna ljus även i mörkare stunder, men ingen borde leta efter ljuset ensam.

Och livet pågår uttryckligen där i vardagen! Och det mest betydelsefulla är ofta vardagens små (och stora) saker. Under det förra året var det sådana stunder som när hundvännen som gått vid din sida i mer än ett decennium, viftar på svansen efter en tung arbetsdag, eller när din kollega tittar dig djupt i ögonen i hissen och frågor ”hur mår du”. Det är de stärkande telefonsamtalen med de närmaste och stunderna när barnets små händer slingrar sig kring din hals med ett livligt leende ansikte. 

Och framför allt har det varit de stunder, när styrkan i gemenskapen har bevittnats. Då när man har känt att någon bryr sig om eller då man brytt sig om någon.

Under början på detta nya år hoppas jag minnas värdet i dessa stunder och att vara närvarande. Att jag minns att tacka människor omkring mig och minns fråga hur de mår på riktigt. Att jag kommer ihåg att lyssna på mig själv och ta hand om mitt eget välmående – för när vi vuxna mår bra är det även nyckeln till en god barndom för barnen omkring oss. 

Det här året är åter en möjlighet att förändra världen i en rättvisare och tryggare riktning för alla. Ett steg i taget. Varje dag kan var och en av oss välja hur vi bemöter de människor som vi delar vår vardag med, så väl hemma som på studie- eller arbetsplatsen och även i närbutikens kassakö. Detta år blir bättre för alla om vi visar respekt för varandra och har förmågan att sätta oss in i den andras situation samt visar medkänsla med sig själv och andra. För inte ett enda sinne får brista.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter