Förflytta dig till innehållet

Besvär över Kimitoöval

Arkiv
tre flaggor med Kimitoöns kommunvapen
Ingmar Forne.

Ingmar Forne. ÅU-foto

Ingmar Forne, socialdemokrat som länge har suttit i fullmäktige men lät bli att kandidera i senaste val, har besvärat sig över valet av Kimitoöns nya kommunstyrelse och fullmäktigepresidium.

Det var vid det nyvalda fullmäktiges första möte, den 15 juni, som valen gjordes, enhälligt.

– SFP:s gruppordförande steg upp och sade att vi har kommit överens att göra så här, och så valde man på två år. Trots att  både kommunstyrelse och fullmäktiges presidium enligt den nya förvaltningsstadgan ska väljas på fyra år, säger han.

Han tillägger att det inte står i förvaltningsstadgan att kommunstyrelsen ska väljas på fyra år.

– Det står ingenting alls. I den gamla förvaltningsstadgan stod det att kommunstyrelsen ska väljas för två år. Nu då det ingenting står uttryckligen så innebär det att kommunstyrelsen väljs för samma mandatperiod som övriga nämnder och organ, det vill säga fyra år. Angående kommunfullmäktiges presidium står det däremot uttryckligen att det ska väljas för fullmäktiges mandatperiod, som ju är fyra år.

Forne vet inte när Åbo förvaltningsdomstol tar ställning till besväret.

Fullmäktiges ordförande Veijo Lücke (FS) säger att alla grupper före mötet gick genom frågan och var ense om att ändå välja på två år.
– Så tyckte vi som sitter i fullmäktige. Det var frågan om att dela på posten som fullmäktiges tredje vice ordförande, och beträffande kommunstyrelsen så är medlemskap där så tidskrävande att alla kanske inte vill ge sig tid att sitta där fyra år.
– Man kan fråga sig vad någon vinner på att göra besvär över det här, säger Lücke.

Han tillägger att kommunallagens 18:e paragraf säger att fullmäktige väljer ordförande och ett behövligt antal vice ordföranden för fullmäktiges mandattid, om inte fullmäktige har fattat beslut om en kortare mandattid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter