Förflytta dig till innehållet

Bekymmer inför den kommande social- och hälsovårdsreformen

Åbo Underrättelsers logo

Den kommande vårdreformen rycker allt närmare. Ansvaret för ordnande av all social- och hälsovård flyttar över till de nya välfärdsområdena som för vår del är lika med vårt nuvarande sjukvårdsdistrikt, dvs. det gamla landskapet Egentliga Finland. 

Tyvärr är vi oroliga för att organisationsarbetet kring hur, var och i vilken form vården ska ordnas, speciellt den svenskspråkiga vården, inte alls kommit i gång här i landskapet. I t.ex. Österbotten har man insett stundens allvar och är på god väg att redan skapa de strukturer som behövs för att övergången ska bli så smidig som möjlig. Vi efterlyser att landskapet utser en projektkoordinator som skulle jobba med just dessa frågor.

Det är inte vår egen stad Pargas som är bromsklossen i detta sammanhang. Tvärtom. Denna vecka köptes mentalvårdsenhetens utrymmen som finns vägg i vägg med vår egen hälsovårdscentral på Vapparvägen. Med detta köp och formandet av en egen livskraftig social- och hälsovårdscentral under samma tak, försäkrar vi oss om att vår egen verksamhet passar in i vårdreformmodellen och görs attraktiv för det nya välfärdsområdet. Även våra ledande tjänstemän är proaktiva och trycker på gentemot sjukvårdsdistriktet för att inleda arbetet. För de kommuner som inte gör något i detta skede kan smällen vara hård, välfärdsområdet kommer inte att vara intresserad av att ta över ineffektiv verksamhet. 

Eftersom Egentliga Finland också har fått det övergripande ansvaret att koordinera hela landets svenskspråkiga vård, måste detta arbete komma i gång å det snaraste. Det går inte att vänta och se längre. Handling krävs nu. 

Merja Fredriksson, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Pargas, SFP

Regina Koskinen, ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i Pargas, SFP

Conny Granqvist, ordförande för SFP:s lokalavdelning i Pargas, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter