Förflytta dig till innehållet

Behovet av dagis kvälls- och nattetid är större i Åbo än i andra stora städer – staden funderar över åtgärder

 

Dagis. ÅU-foto.


Antalet barn som behöver dagisplats kvälls- och nattetid, så kallad skiftesvård, är två till tre gånger större i Åbo än i Helsingfors, Vanda, Esbo, Tammerfors och Uleåborg. Det här belastar ekonomin, och på grund av det har Åbo stad utrett orsakerna till fenomenet de senaste året.
På tisdag tar Åbo stadsstyrelse ställning till utredningen, som redan har varit uppe för behandling i nämnden för fostran och undervisning i april.
Utredningen visar att en tänkbar orsak är att daghemmen stänger för tidigt och öppnar för sent. I teorin kunde daghemmen betjäna mellan klockan 6 och 18, men problemet är att personalen i de små daghemmen inte räcker till för 12 timmars öppettider.
En möjlighet är att bygga större daghem, men det anses vara en långsam lösning på problemet.
Det mest effektiva sättet anses istället vara att koncentrera skiftesvården. I dagsläget ges skiftesvård på sju enheter.
Förslaget som stadsstyrelsen tar ställning går ut på att staden förbereder sig för att koncentrera skiftesvården till ett mindre antal enheter.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter