Förflytta dig till innehållet

Behöver du nytt pass eller identitetskort? Långa köer till polisstationen i Åbo och få tider att boka

Nu är det långa köer till polisens tillståndstjänster i Sydvästra Finland. Orsaken är främst stor efterfrågan på identitetskort.

Polisen uppmanar kunderna att reservera tid då de ska uträtta sina ärenden.

Åren 2018–2019 utfärdade polisen en rekordstor mängd identitetskort. Identitetskortet är i kraft i fem år, så rusningen beror till en stor del på att många förnyar sina identitetskort just nu.

Förnyandet av identitetskortet kräver ett besök vid en polisstation eftersom man registrerar fingeravtryck.

– Bankerna godkänner inte längre körkort som identitetsbevis, vilket också inverkar på situationen och har ökat efterfrågan på identitetskort, säger överkommissarie Mika Peltola vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland i ett pressmeddelande.

Ökad efterfrågan och långa köer är ett nationellt fenomen just nu.

I Åbo kan den som ansöker om pass eller identitetskort få följande lediga tid först till juli.

Peltola tröstar med att det nästan dagligen öppnas lediga tider till alla 12 polisstationer inom Sydvästra Finland och det lönar sig att aktivt följa med bokningskalendern.

– Alltid då någon avbokar en tid blir den ledig för ny bokning. Dessutom försöker vi också hela tiden öppna nya tider i kalendern, till exempel under så kallade ”passlördagar”.

Besök en annan polisstation

Det är också möjligt att få sina ärenden uträttade utan på förhandsbokning – men då måste kunden förbereda sig på att köa. Under vintersemesterveckan har exceptionellt många köat till tillståndstjänsterna i Åbo.

– Till huvudpolisstationen i Åbo har det, förutom kunder med tidsbokning, anlänt cirka 160–230 kunder utan tidsbokning varje dag. Då kan man tyvärr inte tala om minuter, utan om timmar av köande, säger Peltola.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland har åtgärdat situationen genom att öka personalen vid tillståndstjänsterna samt flyttat personal från övriga uppgifter till kundservicen för pass och identitetskort.

Peltola påminner om att pass- och identitetskortsärenden inte kräver besök på den närmaste polisstationen, utan en ansökan kan lämnas in på vilken polisstation som helst i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter