Förflytta dig till innehållet

Behov av profilering i Egentliga Finland

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Jag deltagit i planeringen av Tech Turku Week i flera år. Tech Turku Week plockar fram den teknik som görs i Åboregionen och presenterar den under en vecka i mars.

Varje år är frågan hur teknologin i Åbotrakten skall profilera sig? Vad är vi starka på? För tillfället saknas denna profil. Det finns inte någon klar orsak för företag att vilja etablera sig och investera i regionen.

Det styrks av också Finnveras senaste statistik enligt vilken företagsköp halverats i Åboregionen, vilket tyder på ett dalande intresse av investeringar.

Tammerfors är den självklara tillverkande industrins och mekaniska industrins tillväxtområde. Deras årliga Alihankintamessut är slutsålt varje år.

I Vasa växer energitekniken och deras EnergyWeek är ett måste för företag inom energi. Uleåborg är klart centrum för telekommunikation och 5G/6G-utveckling. Helsingforsregionen är huvudkontorens område med sin tillväxt. Alla regioner med stark profil växer kraftigt. Egentliga Finland får inte bli efter.

Åboregionen borde profilera sig. Idag har vi mycket verksamhet inom marinsektorn med förstås Meyer Turku som största aktör, men det finns ett flertal andra aktiv inom marinteknologi. Läkemedelssektorn är stark med Bayer och Orion som stora arbetsgivare. Och inom regionen finns ett stort antal goda företag inom både maskinindustrin och inom IT-sektorn. Och förstås är Åbo en mycket stark undervisningsstad med 40 000 studerande.

Profileringen måste ske i samarbete med aktörerna i området, men samtidigt behövs en offentlig insats att driva denna profilering. Det betyder tydliga satsningar forskning, i demomiljöer för ny teknik och levande laboratorier.

Logiskt skulle vara att utnyttja det som är specifikt för regionen, det är närheten till känslig Östersjömiljö, stark utbildningskoncentration och mycket kunskap inom marinteknologi. Skärgården kunde bli ett stort utvecklingsområde för elektrifierad båttrafik baserad på förnybara energikällor. Den tekniken skulle garanterat gå att sälja världen runt.

Jag hoppas att flera kommande riksdagsledamöter från Egentliga Finland tar denna utmaning ordentlig till sig. Egentliga Finland måste bli en stark profil, där företag vill etablera sig och investera i regionen.

På sikt är detta livsviktigt för att kunna bibehålla och stärka samhällsstrukturen i Egentliga Finland, så att offentliga tjänster såsom sjukvård och grundutbildning kan hållas på hög nivå.

Jerker Björkqvist
Åbo
Riksdagskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter