Förflytta dig till innehållet

Så här mycket har befolkningen i skärgården minskat på tio år — svårt att få yngre att ta över företag

Befolkningen på platser utan fast vägförbindelse minskar. Den här bilden är från Nötö i Nagu skärgård. ÅU-foto Generationen som byggde upp fiskodlingar, båtservice och turismnäring på…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Så här mycket har befolkningen i skärgården minskat på tio år — svårt att få yngre att ta över företag

  1. Kurt Kronehag skrev

    Det är inte svårt att förstå varför ungdomar inte vill flytta till skärgården. Internet fungerar inte överallt, transporterna hotas av avgifter med jämna mellanrum, alla transporter ut till öarna blir betydligt mycket dyrare än på fastlandet, fastighetsskatterna är orättvisa och oskäliga, posten hotar med indragningar, byggregler är krävande, bestämmelser för fast boende i skärgården är omöjliga, etc. etc. Istället borde stat och kommun se över sin byrokrati och regler samt stöda nyetablerade unga som man t.ex. gör i Nordnorge. Det måste helt enkelt bli lättare och förmånligare att bosätta sig i skärgården. Vi har en unik miljö att bo i. Här kunde även de större finlandssvenska stiftelserna ta sig en funderare.
    Alla har inte lika stor tur som vi på Björkholm, som fick ett ungt par att ta över verksamheten med hjälp av Åbolands Skärgårdsstiftelsen, och själva kunna bo kvar på ön.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter