Förflytta dig till innehållet

Beachvolleyturneringen i Pargas fyller trettio i år

Jubileumsår. Beachvolleyturneringen i Pargas firar i sommar – det är trettionde gången turneringen spelas. ÅU-foto


Nu har volleybollsnäten igen dykt upp i Centralparken i Pargas och det återstår en och en halv vecka av intensiva förberedelser innan den trettionde beachvolleyturneringen i Pargas kör igång.
Veckoslutet 26 och 27 maj gäller det för arrangörsföreningen Volley Team -82.
Föreningens ordförande Kim Eriksson har en aktiv stab på en dryg handfull som håller i trådarna samt ytterligare en handfull som hjälper till under själva turneringen med olika uppgifter.
– Inte vet jag om själva inramningen kommer att vara desto mer festlig eller speciell, vi kör väl på som vanligt i största allmänhet. Några överraskningspriser kanske det blir bland de deltagande lagen, vi vill komma ihåg några av de par som varit med länge, säger han.

Ännu hinner man anmäla sig

Anmälningen till Pargas Beach Volley XXX har redan varit i gång en tid och fortsätter fram till lördagen den 19 maj.
– De första anmälningarna droppade in medan det ännu fanns snö på marken, men det tyder ju i alla fall på att någon kommer ihåg oss, skrattar Eriksson.
I fjol deltog sammanlagt 67 par i de olika serierna som liksom tidigare år avgörs enligt principen att huvudklasserna (damer och herrar A- samt B-klass) spelas på lördag medan mixedserierna och herrarnas C-serie (hobbyspelare) avgörs på söndag.
– Vi brukar försöka anpassa det hela till antalet lag i de olika serierna så att lagen får så många garanterade matcher som möjligt och att det inte blir en så lång väntan från de sista gruppspelsmatcherna till den första slutspelsmatchen för dem som går vidare. Eventuellt slås A- och B-klasserna ihop, säger Eriksson.

70 par nära maxgränsen

Kapaciteten räcker dessvärre inte till för så rysligt många fler lag än de kring 70 som deltog i fjol, eftersom man trots 12 planer inte vill ha matcher igång på alla samtidigt i och med att de kan störa varandra då de ligger så tätt intill varandra.
– Det blir alltid ett pusslande då man i snitt får lov att räkna med att varje match räcker ungefär 40 minuter. Dessutom fungerar paren också som domare, vilket gör att tidtabellen helst borde hålla så bra som möjligt.

Lyfter på hatten

Trots att Eriksson inte själv var med då det begav sig 1988 är han förundrad över hur man på den tiden, innan datorernas intrång, klarade av att ordna turneringar med upp till 120 par som det varit under rekordåren.
– Jag lyfter verkligen på hatten för arrangörerna på den tiden, vi tycker det är tillräckligt knepigt att pussla ihop allt med hjälp av datorprogram.
Matchprogrammet och annan information publiceras på föreningens webbplats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *