Förflytta dig till innehållet

Båtsäsongen är här – stämningen är god då ASS ordnar sjösättningstalko

En av båtarna sjösätts i ASS hamn på Beckholmen.

Båtarna sjösätts på löpande band då ASS ordnar talko. Foto: Kim Lund


När Airisto Segelsällskap, ASS, ordnar sitt traditionella vårtalko då hamnen städas upp och båtarna sjösätts går arbetet snabbt och smidigt.
Sjösättningen av de 42 båtarna inleddes redan på fredagen och under lördagen sattes de resterande båtarna i sitt rätta element.
Medlemmarna hjälper varandra och den stora gula lyftkranen lyfter båtar på löpande band. När allting löper som det ska, sjösätts sex båtar i timmen.

Scoutkåren Koffans båt är snart redo för sommarens seglatser. Foto: Kim Lund


I hamnen på Beckolmen hörs både svenska, finska, engelska och italienska. För det italienska inslaget står Davide Lamparelli och Maiju Karsikas med sin Laurinkoster. En skönhet i trä, byggd år 1953 i Sverige.

s/y Alhea


Mamma och pappa bodde i Helsingfors och seglade till Norge för åtta år sedan. När de kom tillbaka bestod besättningen av fyra personer då också barnen Alexander och Kristoffer var med ombord.
– Det var en härlig seglats och barnen älskade att vara med, säger Davide.
– ASS är svenskspråkig förening med en god anda, och eftersom familjen bor i närheten av hamnen kändes det naturligt att bli medlemmar.

Davide Lamparelli, Maiju Karsikas med barnen Alexander och Kristoffer. Foto: Kim Lund


Andreas Fagervik och Christian Sandholm pustar ut efter att ha slängt en sliten pollare på den redan väl tilltagna högen som ska forslas till avstjälpningsplatsen.
ASS- medlemmar städar i hamnen

Christian Sandholm och Andreas Fagervik i full färd med att röja upp i hamnen. Foto: Kim Lund


De trivs med talkoarbetet och den goda stämningen i föreningen där de båda har varit medlemmar sedan tidigt 90-tal.
– Vi bor i Helsingfors, men är medlemmar här för att atmosfären och gemenskapen är så bra. Och så är man närmare skärgården, säger Sandholm.
Också Fagervik berömmer talkoandan och stämningen i föreningen.
– Det går bra och snabbt att sjösätta alla båtar på en gång då alla hjälps åt. Här är både unga och gamla som jobbar tillsammans.

Gabriel Knies är bekant med Lamparellis och har seglat sin nyinköpta båt från Stockholm till Åbo. Snart bär det av på långseglats till Grekland. Foto: Kim Lund


Sara Huldén som är verksamhetsledare för ASS tycker också att det är lätt aktivera medlemmarna.
– Vi har roligt tillsammans. Mycket av det vi gör görs på talko så det är viktigt att man har en fungerande gemenskap.

Hamnkapten Kalevi Fält hade en lite orolig natt då han funderade hur allting skulle gå. Verksamhetsledare Sara Huldén berömmer talkoandan i ASS. Foto: Kim Lund


När arbetet är över och sommarens seglatser väntar har föreningen en hel del program för sina medlemmar. Den traditionella midsommareskadern tar kurs på föreningens hemhamn på Lammholm nära Aspö.
I juli ordnas tävlingen Baltic Classic och för dem som inte redan seglar ordnas det jollekurser för barn och speciella seglingskurser endast för kvinnor.
Föreningen har cirka 600 medlemmar varav omkring 100 beskrivs som aktiva. I hamnen på Beckholmen har man cirka 70 båtplatser. För tillfället är fem av dem lediga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter