Förflytta dig till innehållet

Basketen har medvind

När Finlands vargflock ”Susijengi” på lördag kväll möter Italien i EM-slutspelets åttondedelsfinal i Istanbul är det säkert att Harri ”Speedy” Bergström sitter som klistrad framför teven i hemmet på Östra strandgatan i Åbo.

Harri ”Speedy” Bergström tror att Finlands framgångar i EM i basket ökar intresset för grenen. Foto: Kim Lund

Bergström har basket i blodet och har sedan tidigt 1970-tal varit engagerad i sporten. Först som serviceman och hjälptränare för Turun NMKY, senare som tränare för föreningens juniorer under 80 och 90-talen samt som konferencier under lagets hemmamatcher. Ännu så sent som för två år sedan var han aktiv som lagledare för NMKY då laget spelade i första divisionen.

Många Åbobor minns också ”Speedy” som en krävande gymnastiklärare med förkärlek för basket.

– Jag har sett alla Finlands matcher i teve och många av spelarna känner jag sedan tidigare. Till exempel Teemu Rannikkos pappa har spelat i Åbo och Erik Murphys mamma bor i Nådendal.
– Framgången ger säkert ett lyft för grenen.

Att Finland nu spelar åttondedelsfinal är resultatet av hård träning och det märks att många av spelarna har spelat utomlands, säger Bergström. Hemmapublikens stöd och ett väloljat lagsamarbete där unga förmågor spelar sida vid sida med äldre spelare är andra faktorer som bidragit till landslagets succé, fortsätter Bergström sin analys. Och så har vi ju Lauri Markkanen.

– Men för tre år sedan då han spelade för Märsky i Helsingfors utmärkte han sig inte något extra. Han har inte alltid spelat så bra, men när det verkligen gäller kan han avgöra matcher. Blir han fri under korgen är han farlig och det är bra för Finland att ha en spelare som honom.

Bergström tror ändå att Finland får det svårt mot Italien. I somras förlorade Finland två träningsmatcher mot Italien och tidigare möten har också för det mesta slutat i stövellandets favör. Italienarna kommer att satsa hårt på matchen, men om det börjar gå dåligt för dem kan de tappa spellusten, förutspår Bergström.

– Samarbetet inom laget och att man litar på varandra blir avgörande. Salin, Koponen och Rannikko måste göra vad de ska göra och inte hitta på några dumheter. Trepoängsskyttet kan också spela en stor roll och där är Markkanen farlig.

Finlands match mot Italien sänds i TV2 med start klockan 18.15 på lördag kväll.

 

”Basket är en bra skolidrottsgren”

Också i Åboskolorna har man med spänning följt med Finlands landslags framgångar på basketplanen. S:t Olofsskolans och Katedralskolans gymnastiklärare Jörgen Lindblom säger att det är roligt med positiva överraskningar och att även sådana elever som inte vanligtvis följer med basket har dragits med i basketboomen.

– Unga stjärnor som Markkanen bidrar till att lyfta intresset för grenen och Finlands matcher har varit ett givet samtalsämne under gymnastiklektionerna.

Gymnastiklärare Jörgen Lindblom. ÅU-foto

S:t Olofsskolan har flera duktiga spelare, bland annat tre elever som ingår i landslagstruppen. Dessutom en handfull lovande spelare som spelar på högsta nivå.

– Basket är en bra skolidrottsgren, som inte kräver några stora investeringar eller stora utrymmen, säger Lindblom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter