Förflytta dig till innehållet

Basinkomst skulle vara bra

Åbo Underrättelsers logo

Vilhelm Junnila, riksdagsledamot för Sannfinländarna, hade en kolumn i ÅU 30.6.2022, under rubriken Varför glöms de som arbetar bort?

De som lever på stöd tar man hand om, skriver Junnila. 

Vilket fick mig att titta tillbaka på hur de som arbetar (och de som lever på stöd) blev ihågkomna under den förra regeringen med Centerpartiet, Samlingspartiet och de sannfinländsk sinnade av olika valörer. Den regeringen som satt 29.5.2015–6.6.2019.

15.3.2019 publicerade Ilta-Sanomat en artikel, där man berättade att skattegraden för de med de allra minsta inkomsterna hade ökat. För dem som har omkring 10 000 i årsinkomst eller mindre. Detta trots att man lovat att ingen skulle få en höjd skattegrad.

Den här höjningen av skattegraden berodde på att man höjde de arbetandes andel av socialskyddsavgifter medan man minskade arbetsgivarnas andel i motsvarande grad. Enligt Yle (24.1.2020) var det här en inkomstöverföring i storleksordningen två miljarder per år från de arbetande till arbetsgivarna. 

När det gäller de stödbehövande som man enligt Junnila tar hand om, så laddade jag hem en rapport från Institutet för hälsa och välfärd (Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015–2019).

”Inkomstnivåerna för arbetslösa och personer som får stöd för hemvård eller sjuk- eller föräldradagpenning till minimibelopp är inte tillräckliga för att täcka en rimlig minimikonsumtion. Förändringarna 2015–2019 har beroende på livssituationen försämrat grundtryggheten eller behållit den på en oförändrad nivå. Framför allt har grundtrygghetsnivån för arbetslösa försämrats till följd av lägre förmåner orsakade av indexminskningar och aktiveringsmodellen.”

Så tog man alltså hand om dem under regeringen Sipilä.

Vi behöver nya sätt att stöda dem som har så små inkomster, att de inte betalar inkomstskatt överhuvudtaget. Lättnader i inkomstbeskattningen ger ingenting åt dem.

En möjlig lösning kan man läsa om i Heikki Hiilamos kolumn på YLE 30.6.2022.

Någon form av basinkomst. Som man får utan att behöva köa vid den ena luckan efter den andra.

Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter