Förflytta dig till innehållet

Barnskötare är förtjänta att kunna göra en insats

I sin insändare ”Barnskötare är guld värda” (ÅU 20.2) betonar Ulla Achrén betydelsen av en kvalitativ småbarnpedagogik.
Hon uppmärksammar behovet av ökat antal studieplatser för lärare inom småbarnspedagogiken, men framför allt den stora skaran av barnskötare som bör beredas möjlighet till fortbildning. På daghem ska barnskötare i hög grad ersättas av lärare inom småbarnspedagogik i enlighet med den nya lagen om småbarnspedagogik.
Redan under övergångsperioden ska daghemmen anpassa sig till reformen, det vill säga öka antalet lärare inom småbarnspedagogik på bekostnad av barnskötare. Samtidigt växer behovet av flera händer på våra daghem – ofta är barngrupperna stora och allt flera barn har specialbehov.
Oron på våra daghem är stor för att den nya lagen leder till att en hel del kompetent arbetskraft byter bransch. Som barnskötare vet jag också, att många barnskötare och familjedagvårdare är villiga att fortbilda sig för nya uppgifter i branschen. Därför är det viktigt, såsom Achrén säger, att i god tid kunna erbjuda fungerande möjligheter till flexibel fortbildning åt barnskötare. Det ska vara möjligt att utbilda sig vid sidan av jobbet eller på heltid, utan att förlora sin arbetsplats.
Personer, som valt barnskötaryrket och vill ta hand om andras barn, är många. Vi barnskötare älskar vårt jobb och är förtjänta att kunna ge vår insats för god småbarnspedagogik också när lagändringar görs.
Nadine-Carola Hedman
Barnskötare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter