Förflytta dig till innehållet

Barnets bästa ska alltid vägas in i asylbeslut

Åttaåriga Rabie Alaflak, här i mamma Rasha Al-Nuaimis famn, sjuåriga Shams Alaflak här i Mari Kokkonens famn och Hussein Al-Kly kom till Finland för två år sedan. Foto: Maria Thölix

Fallet med Pargasfamiljen där de två barnen fått uppehållstillstånd och föräldrarna fått nekande asylbeslut har väckt mycket kritik och många frågor kring hur det kan vara barnens bästa att splittra en familj.

Elina Pirjatanniemi, professor i statsrätt och folkrätt vid Åbo Akademi, kan inte kommentera det enskilda fallet eftersom hon inte har tillgång till de enskilda asylbesluten.

Rent generellt säger hon ändå att det måste finnas väldigt vägande skäl till att man aktivt valt att splittra en familj.

– Det borde finnas väldigt motiverande skäl som gör att det här beslutet ligger i barnets bästa, säger Pirjatanniemi.

Migrationsverket är skyldigt att ta hänsyn till all gällande lagstiftning i asylbeslut och det inkluderar både flyktingkonventionen och barnkonventionen. I varje enskilt fall vägs den individuella grunden för asyl in och när det gäller flyktingbarn ska barnets bästa vägas in i alla beslut.

– Men barnets bästa är en princip som tänjer och det är fullständigt omöjligt att säga att det alltid går si eller aldrig går så. Eftersom jag inte sett besluten kan jag inte säga vad de motiven kan vara, men nog höjer man ögonbrynen och hoppas att de besvärar sig, säger Pirjatanniemi.

Pirjatanniemi säger att det nu gäller att ge domstolen möjlighet att ta ställning i det här fallet.

– Det finns ännu besvärstid kvar. Det viktigaste nu är att de skulle använda all energi åt att besvära sig eftersom besvärstiden är hemskt kort.

Efter att ha väntat på beslutet i två år ska familjen nu snabbt överklaga beslutet.

– Det är fruktansvärt att först väntar man jättelänge och sen har man tjugoen dagar på sig att reagera på ett beslut som är oerhört viktigt för ens framtid. Det är besvärligt, men så är systemet nu, säger Pirjatanniemi.

Andrea Södergård

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter