Förflytta dig till innehållet

Barnet är vår bästa framtidsinvestering

Åbo Underrättelsers logo

I slutet av året uppmanade polisen hela samhället till diskussion om den alarmerande situationen inom barnskyddet. Den osedvanliga uppmaningen riktades till alla vuxna medborgare, efter upptäckten av det makabra våldsdådet som ledde till ett barns död.

Staten har en skyldighet att skydda sina medborgare och förebygga våld. För att samhället ska lyckas i sitt uppdrag måste alla vuxna inse att hen har en skyldighet att skydda barnet, agera våldsförebyggande och genast ingripa ifall det finns en misstanke om att ett barn far illa.

Vi måste inse att det nu behövs en genuin vilja att prioritera barn, unga och familjer.

Barndomen är en värdefull tid vi måste värna om och prioriteringen måste ske på alla plan i samhället. Nyckeln till goda resultat är ett tidigt ingripande, samt ett målmedvetet och långsiktigt arbete.

Mobbning är oerhört farligt för ett barns utveckling. Vi vet i dag att det bakom många vuxnas illamående ligger en upplevd mobbning i barndomen eller ungdomen.

Genom att utveckla nya och bättre verktyg kan vi komma åt mobbning, trakasserier och psykisk terror som riktas mot barn och unga. Vi ska dock inte tro att vi med en modell eller ett arbetssätt skapar ett bättre samhälle för våra barn.

Våld och psykisk ohälsa är ofta resultatet av en längre period av illamående. De strukturer vi skapar för att stödja barnets uppväxt är en nödvändig investeringen inför framtiden. Att minska på framtida behov av dyra korrigerande stödåtgärder är enbart möjligt om vi väljer att satsa på tidigt ingripande och tidiga stödåtgärder. Det är ekonomiskt hållbart att försvara barnets rättigheter och fatta beslut som hjälper barn och unga.

Alla vuxna fungerar som rollmodeller för barn och har därför ett extra stort ansvar för sitt agerande. Vi vuxna måste alltid ta avstånd från våld i alla dess former. Detta ska vi göra till exempel genom att ta avstånd från mobbning, trakasserier, nedlåtande uttalanden och fysiskt våld. Också på sociala medier ska vi visa gott exempel och bemöta varandra med respekt.

Barnet behöver och har rätt till trygga och långvariga vuxenrelationer i sitt liv. Vi vuxna måste vara närvarande och ge barnet vår tid.

Det är trösterikt att vi har en möjligt att åtgärda saken och bygga ett bättre samhälle för alla. Detta gör vi tillsammans genom att medvetet fatta barnvänliga beslut och alltid prioritera barnets behov.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter