Förflytta dig till innehållet

Barn och ungas röst måste höras i hobbydiskussionen

Scouterna har aktivt följt med beredningen av Finlandsmodellen för hobby- och fritidsverksamhet som planeras vara klar i samband med vårens ramförhandlingar. Speciellt nu när hobbyverksamheten görs på distans är betydelsen av fritidsaktiviteter i barn och ungas vardag av största vikt. Vi anser att varje barn och ungdom även i framtiden förtjänar en egen hobby att se fram emot och alla ska ha möjlighet att känna sig som en del av en grupp.
I den nuvarande modellen är organisatörerna av fritidsaktiviteterna många, men det saknas någon som ser saken ur ett barns eller en ungdoms perspektiv. Enligt oss skulle det vara bra om man i diskussionen kring hobby i anknytning till skoldagen även föreslår hobbykoordinatorer. De skulle ha en helhetsbild över de fritidsaktiviteter som erbjuds i området och vara en direktkontakt till områdets barn och unga. Det är ytterst viktigt att barn och unga inkluderas i den här diskussionen. Vi behöver flera vuxna vars signal till ungdomar och olika ungdomsverksamheter hellre är ”jo, det lyckas” än ”nej, det är för besvärligt”.
Vi anser att det är viktigt att ansvaret för att koordinera fritidsaktiviteterna ligger hos kommunen. Fritidsverksamhet som är avgiftsfri och har en låg tröskel förutsätter också att kommunen erbjuder gratis användning av gemensamma utrymmen och ger stöd för ordnandet av aktiviteterna. Hobbyer är ett effektivt och fördelaktigt sätt för samhället att förhindra att unga marginaliseras. Fritidsverksamhet som arrangeras genom frivilligarbete är ett förmånligt sätt för samhället att erbjuda fritidsverksamhet där tröskeln för att komma med är låg och avgifterna rimliga.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry är Finlands största ungdomsorganisation. De frivilliga inom scoutingen ger årligen över tre miljoner timmar av sin tid för att barn och unga ska få syssla med scouting. Detta motsvarar 1800 heltidsanställda ungdomsledares arbetsinsats. Vi arbetar varje dag med att förebygga marginalisering av barn och unga. Finlands Svenska Scouter r.f. är förbundet för de 61 svenskspråkiga scoutkårerna i Finland. I förbundet möjliggör 1080 frivilliga över 22 år scouting på svenska åt 2958 barn och unga.
 
Victor Spiby
scoutchef/förbundsordförande, Finlands Svenska Scouter r.f.
Daniela Karlsson
vice scoutchef, Finlands Svenska Scouter r.f.
Emilia Blomqvist
samhällskoordinator, Finlands Svenska Scouter r.f.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter