Förflytta dig till innehållet

Barbarerna från öst – Ryssland har isolerat sig från civilisationen och får umgås med Nordkorea, Myanmar, Syrien och Kina

Åbo Underrättelsers logo

Kriget i Ukraina. I min ungdom bombade USA vietnamesista byar med napalm för att röka ut gerillan. Jag bar ett märke med texten ”Med FNL för Vietnams folk” vilket jag inte ångrar. Men vinnarnas terror mot civilbefolkningen var en så stor besvikelse att jag i snabbt förlorade min vänstertro.

Vi fick vietnamesiska båtflyktingar till grannar i Nykarleby, de hade varit trakasserade av kommunisterna för sin kristendom. Mycket trevliga snälla människor och ett av barnen lärde sig spela österbottnisk spelmansmusik.

Rysslands bestialiska dåd i Ukraina mot civilbefolkningen, vilka en internationell undersökning nyligen bekräftat, är så ofattbart barbariska att fantasin inte hänger med.

Vid krigsfronten händer hemskheter. År 2008 undertecknade 107 länder i Dublin en konvention mot klusterbomber, det vill säga bomber som briserar ovanför marken och spränger ut hundratals små bomber som dödar allt i sin väg.

Men Ryssland undertecknade inte avtalet.

Min ukrainska svärsons släkting, en tjugoårig ukrainsk kille, berättade att efter fyra månader vid fronten i Symy är bara två från hans ursprungliga pluton kvar i livet.

Han är en av dom, men inte längre frisk.

Ryssarna använder enligt vad han berättar klusterbomber och fosforbomber, vilket har dödat ett par kompisar varje dag samt urskiljningslöst massakrerat alla civila som råkat befinna sig i närheten där en bomb exploderat.

Bostadshus, skolor, sjukhus, museer åker samma väg och blir stora ruinhögar som stinker lik i sommarvärmen.

Ryssland har självmant isolerat sig från civilisationen och får umgås med de såta bröderna Nordkorea, Myanmar, Syrien och Kina.

Den sistnämnda förstår säkert att utnyttja Rysslands brist på alternativ och sko sig på billig fossil energi.

Barbarerna från öst får stå sitt kast, ingen vill längre ha något med dem att göra i några som helst sammanhang.

USA:s tidigare illdåd i Vietnam är absolut ingen orsak till att tolerera dagens brott mot mänskligheten.

Vi får energikris och inflation och detta är oundvikligt.

De mindre bemedlade måste givetvis få ekonomiskt stöd, men vi andra som har det hyfsat får helt enkelt tåla och lida. Och stöda Ukrainas försvarskamp, var och en efter egen förmåga och möjlighet.

Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter