Förflytta dig till innehållet

Bakteriefynd i vattenprov i Runosbacken – dricksvattnet måste kokas i fyra områden i Åbo

Arkiv/Ari Sundberg
kvinna tar vatten ur kran i ett kök
Invånarna i Runosbacken, Länsinummi, Liljedalen och Kiikku uppmanas koka dricksvattnet i minst 5 minuter. Rekommendationen gäller tillsvidare.

Dricksvattnet bör kokas tillsvidare i Runosbacken, Länsinummi, Liljedalen och Kiikku, meddelar Åbo stad. Orsaken är resultatet av ett vattenprov som tagits i området, som visade på en liten mängd (2 cfu/100 ml) enterokockbakterier. I övriga avseenden uppfyllde provresultaten kvalitetskraven för hushållsvatten.

Allt dricks- och matlagningsvatten måste kokas i minst 5 minuter på området som anges på kartan nedan.

Karta med blå markering över ett områdeMapcreator/ÅU
Dricksvattnet ska kokas inom det markerade området. Klicka för större bild.

Vattenkvaliteten uppfyller kraven i resten av distributionsnätet.

Som en försiktighetsåtgärd har staden ökat kloreringen av hushållsvatten en aning, vilket innebär att klorlukten kan märkas tydligare än vanligt. Kloret i vattnet är inte skadligt för hälsan.

Vattnet kan användas för tvätt som vanligt. Man kan diska med okokt vatten, men kärlen ska torkas noggrant efter tvätt. Tvättmaskinen kan användas som vanligt.

Flera prover har tagits under dagen för att kartlägga situationen. Resultaten av undersökningarna uppges klarna på söndagen. Då kommer staden meddela om vad läget är.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter