Förflytta dig till innehållet

Bakdörrar i appar

Bankerna och en hel del andra aktörer i näringslivet marknadsför med stor iver olika applikationer som är tänkta att användas i en mobiltelefon.
Jag har en längre tid i mitt stilla sinne funderat på om de här aktörerna alls bryr sig om de potentiella kundernas säkerhet när man använder respektive företags appar i telefonen.
I april i år publicerades resultatet av en undersökning kring datasäkerheten i appar för operativsystemet Android, som är det vanligaste på mobiltelefoner.
Man hittade såkallade bakdörrar i 12 706 appar av 150 000 appar som undersöktes. Bland bakdörrarna hittades appar som kunde kringgå lösenord, höja användarrättigheterna, och göra betalningar, utan att användaren av mobilen visste om det.
Men också på andra plattformar som iPhone och iPad förekommer liknande former av insamling av personuppgifter som på Android. Nuförtiden ser man ut att ha fullständigt glömt Edward Snowdens avslöjanden om USA:s omfattande avlyssning.
Jag skrev för några dagar sedan i en nätkommentar åt en journalist: ”Redaktören synes fullständigt ha glömt bort Edward Snowdens avslöjanden. Med avsikt?” Man får tydligen inte påminna om Snowden. Man strök uppenbarligen kommentaren helt och hållet. Den var åtminstone totalt försvunnen efter ett par dagar.
Numera har fokus har i stället riktats mot kinesiska appar. Som till exempel Tik-Tok.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *