Förflytta dig till innehållet

Badsäsongen är här! Vi tipsar om bästa badstränderna – svårast att hitta strand i Pargas

Är du badsugen? I Åbo, Pargas, Kimitoön och Raseborg finns sammanlagt närmare 20 officiella badstränder – av olika karaktär.

Läs mer nedan!

Åbo

De fem Åbostränderna på fastlandet hittar du mera information om på den här kartan.

Åbo stad erbjuder fem officiella badstränder – alla med lite olika profil och serviceutbud.

Ispois badstrand.Arkiv/Maja Meurman
Citystranden – Ispois badstrand.

Ispois badstrand ligger centralt och här finns ett kafé och en bastu som upprätthålls av föreningen Turun avantouimarit. Man kan välja mellan att ligga på sandstranden eller en bit längre upp på gräsmattan. Där finns också träd som ger skugga ifall det blir för svettigt att ligga i solen.

Kim Lund
Ekvalla badstrand på Satava.

På ön Satava, cirka tio kilometer från Salutorget, ligger badstranden Ekvalla. Här finns bland annat en lekplats för barn, ett utomhusgym och en liten spelplan för beachvolley. Ekvalla är en tillgänglig badstrand med en ramp där rullstolsburna kan ta sig ner i vattnet. Också omklädningsrummen och toaletterna är anpassade för rörelsehindrade. Synskadade kan orientera sig med hjälp av särskilda ljudanordningar.

Brinkhall badstrand på Kakskerta.

En bit därifrån, på Kakskerta ligger den minimala, men mysiga och natursköna Brinkhall badstrand vid Kakskerta träsk. Här finns endast en omklädningshytt och en toalett, men stranden är ett perfekt alternativ för den som vill ha lugn och ro.

Maja Meurman
S:t Marie badstrand.

En lite udda badstrand ligger i S:t Marie i norra Åbo. Den är vackert belägen i en stor sandgrop omgärdad av lummiga lövträd. Någon service finns här inte, endast ett utomhusdass och ett par omklädningshytter.

Kim Lund
Badstranden på Saro udde, Runsala.

Den största och mångsidigaste stranden ligger på Saro udde på Runsala. Här finns en välutrustad lekplats med gungor och ett sjörövarskepp. Det finns också en beachvolleyplan och en minigolfbana. I kaféet kan man köpa förfriskningar eller äta lunch. Föredrar man den egna matsäcken finns det en grillplats med tillhörande bord och bänkar. För den som har med sig hund erbjuder Saro udde en hundpark och en egen badplats för hundar.

På Ekvalla, Ispois och Runsala badstränder finns badvakter på plats under tiden 4.6–7.8 mellan klockan 11 och 18. Vattenkvaliteten granskas regelbundet och resultaten finns att se på Åbo stads webbplats där det också finns mera information om badsträndernas service.

Pargas

De officiella badstränderna i Pargas (samt Folkhälsans strand i Houtskär) hittar du mera info om på den här kartan.

Skärgårdens huvudstad utmärker sig inte precis då man kollar upp de officiella badstränderna som Pargas stad upprätthåller, men visst finns det några pärlor också bland dem.


I Pargas kommundel är Mustfinn strand, en dryg kvart med bil från centrum, som öppnar sig mot Erstan den mest spektakulära av de fyra som kommunen har hand om. Här är det långgrunt och barnvänligt, men med en del stenar på bottnen i den norra ändan av stranden.

Sand, hav och vajande gräs
Med utsikt över Erstan. Natursköna stranden Mustfinn i Pargas.


I centrum ligger tre stränder, där Bläsnäs är den med både hopptorn och närliggande hundstrand (Tassnäs) ute på udden. Norrby badstrand ligger vid Sollidens camping och är den med mest service nära intill.

I Nagu är det självklart Framnäs, ett stenkast från gästhamnen, som gäller om man vill ta sig ett dopp eller lapa sol. I Korpo ligger Likholms badstrand ett par kilometer från kyrkan. Båda stränderna har också en del lekredskap för familjens yngsta.

Staden har faktiskt inte ens en egen strand i varje kommundel, eftersom stranden i Näsby ute på Vitteludd i själva verket är Folkhälsans. Den är öppen för allmänheten alltid då det inte är simskola på gång, vilket i år infaller under två veckor i månadsskiftet juni–juli (26–30.6 och 3–7.7).
I Iniö upprätthåller staden den lilla stranden precis intill färjeläget i Kannvik på Jumo.

För Bläsnäs och Framnäs del har staden en kontinuerlig algöversikt under badsäsongen, där man kan följa med läget i realtid. Den hittas på pargas.fi/badstrander. Vid de övriga stränderna görs regelbundna badvattenundersökningar.

Hangö och Raseborg

På kartan kan du zooma in och se detaljer om samtliga officiella stränder i Hangö och Raseborg.

När man talar om stränder i Finland har sannolikt Hangö de bästa alternativen i hela södra Finland.

Hangö har magiska stränder på båda sidorna av udden, beroende på vad man är ute efter. Vill man hoppa från höga höjder så är Märsan på norra sidan det bästa alternativet med sitt hopptorn.

Är man ute efter vågor och vind så är Tulluddens badstrand och Slaktis de rätta ställena.

Lite lugnare strandliv hittar man på till exempel Bellevue.

Havsvy i solnedgång med en karusellPressbild
Badstranden Plagen i Hangö.

Men det är strax väster om Bellevue man hittar den ikoniska karusellen som kännetecknar Plagen.

En sandstrand med lekredskapArkiv/Kenneth Roman
Plagen är populär bland barnfamiljer.

Den grunda Plagens badstrand är populär bland barnfamiljer. Vid sydliga vindar kan vattnet vara mycket varmt. På Plagen finns förutom vattenkarusellen en lekplats, en volleybollplan, badhytter och wc.

Strandkaféet Beach Bar Plagen erbjuder förutom snacks och dryck dessutom en flytande vattenpark, hoppslott, SUP-uthyrning, bilbana, padel och minigolf.

Det som många inte vet är att Plagen och Kolaviken har en verkligt fin undervattensmiljö. Tvärminne zoologiska station planerar anlägga en snorklingsstig där men det är oklart om den blir klar till badsäsongen.

Raseborgs stränder kan i allmänhet inte mäta sig med Hangös men det finns ett undantag, förutsatt att man är beredd på en liten roadtrip. Det är Padva strand som ligger i den västra delen av Bromarv.

Också det här är en långgrund strand med i regel klart vatten. På stranden finns en liten sommarkiosk, badhytter och utedass.

Om barnvänlighet och lättillgänglighet eller bara ett svalkande dopp är det viktiga finns det ändå flera andra fina alternativ i Raseborg. Till dessa hör stränderna Knipnäs, Ramsholmen och Langansböle eller sjöarna i Karis, Pojo och Svartå.

Kimitoön

Ett urval av straänder på Kimitoön kan du bekanta dig med på den här kartan.

Den klart populäraste badstranden är Ölmos flera hundra meter långa sandstrand i Dragsfjärd.

Ölmos badstrand i Dragsfjärd.

Stranden är dessutom långgrund och därmed lämplig också för mindre barn. Den här stranden är lite extra och hit kommer ofta också långväga besökare.

Kimitoöns kommun sköter ytterligare tre badstränder: Kila badstrand, Solbad i Gammelby (Kimito) och i Eknäs semesterby (Kimito). Solbad är den kommunen satsat på inför denna säsong, där finns en ny förlängd brygga och ett hopptorn på cirka två meter. Bottnen är nyss granskad och tiotusentals kilo sten har plockats bort.
Alla kommunens badstränder är utrustade med utedass, omklädningsrum och lekparksutrustning. Också vid badstranden i Eknäs finns hopptorn.
Även vid Folkhälsans badstränder i Dalsbruk (Sandudden) och Västanfjärd (Gräggnäs) finns dass och omklädningsrum. I Gräggnäs finns också ett hopptorn.

En annan nämnvärd kommunalägd badstrand är den vid Björkboda träsk. Den har rustats igång av byarådet i Västanfjärd och här finns förutom nödvändiga bekvämligheter också ett vindskydd med möjligheter att grilla.
Det finns ytterligare några mindre badplatser på Kimitoön (ej utmärkta på kartan intill). De finns listade på Kimitoöns kommuns webbsida.
För den mest aktuella algsituationen vid Kimitoöns badstränder fungerar Facebookgruppen Sinilevätilanne Kemiönsaari / Algsituation Kimitoön.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter