Förflytta dig till innehållet

Bäddavdelningen i Pargas totalrenoveras

Bland annat toaletterna på bäddavdelningen förnyas i samband med renoveringen som inleds i början av november. Det kommer att bli jättefint, säger avdelningsskötare Ann-Christin Elmvik. Foto: Kim Lund


I början av november inleds arbetet med att totalrenovera bäddavdelningen vid Pargas hälsocentral. Det är en efterlängtad åtgärd i huset som är byggt 1983 och där det inte tidigare har gjorts några renoveringar.
Den största förbättringen gäller sanitetsutrymmena. Bland annat byggs tre helt nya toaletter och två av toaletterna förstoras. I tre av toaletterna görs en mindre ytsanering.
Det betyder att de patientrum som i dag har haft fyra bäddplatser får egna toaletter och att bäddantalet minskar till tre.
Toaletterna blir patientvänligare och utrustas med höj- och sänkbara tvättställ och wc-stolar för att göra besöken bekvämare och lättare för både patienter och personal.
– Vi är jätteglada att det här blir gjort trots osäkerheten med vårdreformen. Det kan vara ett trumfkort att ha en nyrenoverad bäddavdelning i framtiden, säger vårdchef Ann-Helen Saarinen.

Här i hörnet av ett av rummen byggs en helt ny toalett.


Renoveringen som beräknas pågå i cirka tre månader innebär en del omställningar för både patienter och personal. Av de 26 platserna på bäddavdelningen blir 14 kvar och 12 flyttas till en annan avdelning. Dagsalen i Malmkulla görs om till patientrum och vid behov kan någon av patienterna flyttas till ett boende i kommundelarna utanför Pargas.
Också hemsjukhuset kommer att förstärkas. Men alla patienter ska känna sig trygga också under renoveringen, säger avdelningsskötare Ann-Christin Elmvik.
– Alla får en ordentlig plats och vi hemförlovar ingen om patienten inte är i skick. Personalen är motiverad och ser fram att få renoveringen gjord. Jag är också glad. Det kommer att bli jättefint.
Under arbetet kommer det att uppstå ljudolägenheter och det kommer att finnas arbetsfolk på avdelningen. Saarinen och Elmvik hoppas på förståelse för störningarna av både patienter och anhöriga. Nästa steg är att renovera kansliet och serviceköket. Men det blir en fråga för politikerna att ta ställning till i höstens budgetförhandlingar.
På bäddavdelningen vårdas patienter som skickas hem från ÅUCS, men som inte är friska nog att klara sig hemmet. Här kan också finnas patienter som väntar på en plats till ett serviceboende.
En patient stannar i medeltal i mellan 10 och 12 dygn på bäddavdelningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter