Förflytta dig till innehållet

Backom café & pub är Hitis vardagsrum — här träffas ortsbor och sommargäster som gläds över att öns hjärta öppnade igen

Somargästerna Anne-Mari Westerberg och Roger Westerberg med barnbarnen Philip äter lunch på Backom café & Pub. Foto: Emma Strömberg


Anne-Mari och Roger Westerberg äter lunch på Backom café & pub i Hitis med sitt barnbarn Philip.
De är sommargäster på Hitis och besöker caféet varje gång de är ute på stugan.
– Backom är som ett vardagsrum. Man träffar bekanta här, säger Roger.
Backom café och pub var stängt i ett år innan Monica Lundén tog över caféverksamheten förra året.
Roger Westerberg betonar att det har stor betydelse för orten att det finns ett sådant här ställe.
– Vi är mycket glada över att Monica håller igång verksamheten. Det finns så lite här i byn annars.
Backom café och pub lade lapp på luckan år 2017. När Monica Lundén besökte en vän i Hitis tyckte hon att det var synd att det fina caféet var stängt. Hon tog kontakt med ägarna och sade att hon är intresserad av att dra igång verksamheten igen.

Pensionering var ingenting för Monica Lundén som flyttade från Ekenäs till Kimitoöns skärgård för att driva caféet. Foto: Emma Strömberg


Lundén har erfarenhet av branschen från att ha arbetat på sin sons restaurang i Förby i Salo skärgård i många år.
Lundén flyttade från Ekenäs till Rosala, grannbyn till Hitis, och bor nu i Kimitoöns skärgård året om.
Backom café och pub håller öppet ända till sista oktober. Lundén bestämde sig redan från början att caféet inte stänger när skolorna börjar. Hon har seglat mycket tidigare och stört sig på att nästan allting stänger vid skolstarten.
Men Monica Lundén konstaterar också att på en så liten ort utgör ortsborna inte ett tillräckligt stort kundunderlag.
– Men min filosofi är att för att få måste du också ge. Den första och sista månaden ger jag och resten av månaderna så får jag, säger hon.
En person lägger upp mat på fat i köket

Annika Grönroos ansvarar för maten. Foto: Emma Strömberg


Det ordnas många musikuppträdanden på Backom café och pub. På sommarhelgerna satsar de på att hålla eftermiddagskonserter där hela familjen kan delta.
På hösten blir det mera kvällsuppträdanden med lokala trubadurer som kan övernatta på ön och inte behöver hinna till fastlandet med sista färjan klockan åtta.
Annika Grönroos står i det lilla köket. Det är hon som ansvarar för maten. I dag är det köttsoppa till lunch, och eftersom det är torsdag är det plättar till efterrätt.
De har en rätt på lunchlistan, men det finns alltid utrymme att anpassa maten till dieter och andra önskemål som matgästerna har.
– Vi lagar också vegetarisk och vegansk mat. Men vi har ett litet kök och Annika gör allting själv, så jag hoppas att kunderna har tid när de kommer hit, säger Monica Lundén.

David Malm, Anton Lehtivaara, Dennis Telenius, och David Nyman tar lunch under arbetsdagen på Backom café. Foto: Emma Strömberg


Ett gäng byggarbetare kommer in och beställer schnitzel. De arbetar på en holme i närheten och har kommit till Hitis på lunch.
– I fjol var vi här ganska ofta. Det är behändigt när man inte behöver ha med egen mat, säger Daniel Nyman.
Han driver en fastighets- och stugservicefirma i Dalsbruk och är på lunch med sina anställda Dennis Telenius och David Malm och sin underleverantör Anton Lehtivaara.
Monica pratar med kunderna och verkar känna alla. Hon har inte ångrat att hon istället för att gå i pension flyttade ut till en ö och startade café, som på sommaren innebär arbete sju dagar i veckan.
– Jag trivs med människor, säger hon och skrattar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter